latinica  ћирилица
11/02/2024 |  17:22 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Бањац: Традиција и обичаји окупљају српски народ и чувају његов идентитет

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да традиција и обичаји окупљају српски народ и да су производ свега оног што Срби јесу и што су сачували кроз историју.
Дарко Бањац на Сајму завичаја у Новом Саду - Фото: СРНА
Дарко Бањац на Сајму завичаја у Новом СадуФото: СРНА

Бањац је у Новом Саду присуствовао Сајму завичаја, који традиционално окупља Србе из цијелог региона, те истакао да је ова манифестација важна за очување традиција и обичаја српског народа.

- Српски народ гдје год се налазио има своје традиције и обичаје који су поред вјере, језика и писма одржали национално биће српског народа - рекао је Бањац Срни.

Он је додао да Сајам чува обичаје и традицију српског народа из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Словеније и свих других крајева у којим живе Срби, те оцијенио да је то веома значајно за српски народ.

- Дошли смо до тога да се почињемо стидјети наших ношњи, опанака и свега онога што је нешто значило у историји српског народа. Не смијемо се тога одрицати, а поготово стидјети - поручио је Бањац.

Он је навео да су међу излагачима на петом Сајму завичаја у Новом Саду и Туристичка организација општине Козарска Дубица, Бања "Мљечаница" и Национални парк "Козара", те да очекује да ће наредне године бити много више удружења и институција из Крајине и Српске.

Бањац је рекао да се на отварању Сајма сусрео са министрима одбране Србије Милошем Вучевићем и министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем, оцијенивши да је јако битно што и они подржавају ову манифестацију.

- То је и порука људи Србије, предсједника Србије Александра Вучића да традиција и обичаји окупљају Србе. Управо та традиција и обичаји чувају наш идентитет да бисмо то могли да пренесемо на нова покољења - закључио је Бањац.

На петом Сајму завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу, који је данас отворен у Новом Саду, вриједности свога краја представило је више од 160 излагача из Србије, БиХ, Мађарске, Хрватске и Црне Горе.

Манифестацију је организовао Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, за чији рад средства обезбјеђује Покрајинска влада Војводине.

Смисао Сајма завичаја је окупљање, повезивање и јачање сарадње институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона.