latinica  ћирилица
11/02/2024 |  18:00 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Орбан: Украјина треба да буде "тампон зона" између Русије и Запада

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да би најбољи геополитички потез за Украјину био би да постане "тампон зона" између Русије и Запада у складу са аранжманима који ће гарантовати будућу безбједност земље.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Орбан је током разговора са бившим аустријским канцеларом Волфгангом Шиселом истакао да Русија никада неће прихватити чланицу НАТО-а као што је Кијев на свом прагу, пише бечки дневник "Ди пресе".

Мађарски премијер се није сагласио са Шуселовом тврдњом да се украјинска криза може ријешити само ако се тренутни почетак преговора о приступању Украјине у ЕУ и НАТО поклопи са почетком преговора о прекиду ватре.

- Свиђало нам се то или не, свиђало се то Украјинцима или не, Украјина је на мапи гдје је. Најбоља шанса била би да се формира тампон зона између Русије и Запада уз сигурносне гаранције - рекао је Орбан.

Он је додао да ће у сваком другом случају Украјина "изгубити своју земљу", а "Руси ће уништавати Украјину изнова и изнова".

Орбан је одбацио тврдње званичника у Бриселу и Кијеву да Украјина "брани" Европу, али и Шиселов аргумент да би прекид ватре значио де факто пораз Украјине, додајући да то зависи од тога како неко види будућност јер би Кијев потенцијално могао да изгуби више територије.

- ЕУ, такође, није у позицији да Украјини обезбједи адекватну количину оружја и новца - рекао је Орбан и додао да су грађани ЕУ незадовољни, јер њихове владе Украјини дају све већу финансијску подршку.

Русија је више пута изражавала забринутост због неконтролисане експанзије НАТО-а ка њеним границама након распада Совјетског Савеза, а предсједник Владимир Путин је рекао да је настојање Украјине да се придружи Алијанси један од кључних разлога за актуелни сукоб, подсјећа "Раша тудеј".