latinica  ћирилица
11/02/2024 |  18:53 ⇒ 18:55 | Аутор: Агенције

Столтенберг Трампу: У случају напада на НАТО, услиједио би снажан одговор

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да сваки наговјештај да НАТО савезнице неће бранити једна другу подрива безбједност Алијансе и доводи америчке и европске војнике у ризик.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Столтенберг коментар услиједио је након изјаве бившег америчког предсједника Доналда Трампа да не би штитио државе које не плаћају своје обавезе према Алијанси и да би "охрабрио" Русију да их нападне.

- На сваки напад на НАТО услиједио би уједињен и снажан одговор - поручио је Столтенберг током посјете Паризу, пренио је Ројтерс.

Трамп је у обраћању својим присталицама у мјесту Конвеј у Јужној Каролини рекао да неће заштитити ниједну државу у случају напада Русије, ако та земља није измирила обавезе према Алијанси.

Бијела кућа осудила је ове коментаре као "ужасне и неодмјерене".

Чланице НАТО обавезне су да бране коју другу чланицу у случају да је нападнута.

Трамп, који ће највјероватнији бити републикански кандидат на предсједничким изборима у САД, дуго је критиковао НАТО и види га као превелико финансијско оптерећење за САД да би гарантовале одбрану 30 других нација.

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини Трамп је више пута критиковао САД што шаље толико новца Украјини, која није чланица НАТО-а.