latinica  ћирилица
11/02/2024 |  19:39 ⇒ 12/02/2024 | 11:30 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Далмација украшена бројним светињама и вјером

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Далмација украшена бројним светињама, вјером, трудом, подвигом, распећима и васкрсавањима српског народа који овдје вијековима живи.
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs)

Патријарх је у бесједи, након доксологије у манастиру Крка, истакао да је ова светиња мјесто које узноси вијековима молитве, не само за оне који живе овдје, него за сав српски народ гдје год се налазио и за читав свијет.

- То и јесте разлог због којег се овдје окупљају вјерници и свако се осећа да постаје свој и свако види ову светињу као свој дом, јер је дом увијек тамо гдје је дом Божији, гдје је присуство благодати Божије, па чак и онда када су оскудна и тешка времена - навео је српски патријарх.

Он је указао да српски народ на овим просторима, као и свугдје, живећи није обраћао пажњу на то да ли је лако.

- Онај који је хтио да није лако, тај је неријетко бивао изгубљен и одлазио, престајао је да буде то што јесте. Наш народ, баш зато што је Христов и кад год је био Христов, знао је да је важно, истинито, исправно и зато је увек бирао и ишао путем истине - нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарха Порфирија у манастиру Крка дочекао је Његово преосвештенство епископ далматински Никодим, свештенство, монаштво и вјерни народ Епархије далматинске.

Епископ Никодим је рекао да је Епархија далматинска од свог почетка прожета мучеништвом и страдањем.

- Међутим, у свему томе, живот људи прожет је неописивом радошћу у Христу - нагласио је владика Никодим.

Он је у име свештенства, монаштва и вјерног народа поздравио патријарха Порфирија и пожелио му добродошлицу у Епархију Српске православне цркве која је, како је рекао, једина поменута на страницама Светог Писма.

Свечани чин доксологије обављен је у молитвеном присуству епископа нишког Арсенија, буеносајреског и јужно-централноамеричког и администратора Митрополије загребачко-љубљанске Кирила, далматинског Никодима, осјечко-пољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, захумско-херцеговачког Димитрија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија, викара патријарха српског.

Доксологији су присуствовали свештенство, монаштво, професори и ученици Богословије "Света три Јерарха" у манастиру Крка и вјерни народ.

Његова светост служиће сутра на дан славе Богословије, Света три јерарха, Свету архијерејску литургију у манастиру Крка, а потом ће бити одржана свечана академија.