latinica  ћирилица
11/02/2024 |  20:16 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Одржана јубиларна "Змијањска покрстица"

Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана код Мркоњић Града организовало је вечерас традиционалну изложбу рукотворина "Змијањска покрстица".
Мркоњић Град -изложба рукотворина "Змијањска покрстица" - Фото: СРНА
Мркоњић Град -изложба рукотворина "Змијањска покрстица"Фото: СРНА

На изложби, коју су отворили представници општинских управа Мркоњић Град и Рибник, рукотворине и сувенире сачуване од заборава представила су многобројна удружења са подручја Мркоњић Града и сусједних општина.

Прво мјесто за најоригиналнију шару на тканици на 10. изложби рукотворина припало је Колу српских сестара "Рођење Пресвете Богородице" из Мркоњић Града.

Стручни сарадник и један од организатора манифестације Слободан Ћоћкало рекао је за Срну да је "Змијањска покрстица" о Тривундану омаж змијањском везу, те да је ове године тема тканица, гдје је стручни жири оцјењивао визуелни утисак као и сам начин израде.

- Оцјењивали смо шару на изложеним народним ношњама, као и на приглавцима и другим одјевним предметима. На штандовима се нашло доста и предмета који су кориштени у прошлости, како у исхрани, тако и у свакодневним пословима које је становништво овог поднебља употребљавало у свакодневном животу, а сачувани су и отргнути од заборава - рекао је Ћоћкало.

Он је додао да је циљ одржавање ове манифестације представљање традиције и обичаја овог краја у сврху туристичке понуде.

Дара Милекић, предсједница Хуманитарног удружења жена из Мркоњић Града, рекла је да су и ове године чланице њеног удружења на штанду представиле своје ручне радове са мотивима змијањског веза /хеклане и везене столњаке, приглавке, тканице, везене ручнике/, као и мноштво других рукотворина које су сачувале од својих бака.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су Ансамбл народних игара и пјесама "Никола Кокошар" из Шипова, КУД "Петар Кочић" и КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" из Мркоњић Града, као и пјевачке групе са овог подручја.

Они су кроз игру и пјесму приказали некадашње обичаје, као и традицију заједничких окупљања овог поднебља.

На изложби је приказана и богата гастрономска понуда производа спреманих по традиционалној рецептури од домаћих производа.

Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана бави се хуманитарним радом и својим активностима помажу породице слабијег материјалног стања са овог подручја.