latinica  ћирилица
12/02/2024 |  08:49 ⇒ 09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијерка Србије са премијером Египта

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић састала се данас, на маргинама Свјетског самита влада у Дубаију, са премијером Египта Мустафом Кемалом Мадбулијем.
Брнабић са премијером Египта (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ) -
Брнабић са премијером Египта (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ)

- Од посебне важности је Заједничка декларација о стратешком партнерству, која је потписана приликом историјске посјете предсједника Ел Сисија Србији. Тада је такође донета одлука о отпочињању преговора о Споразуму о слободној трговини, за који се надамо да ће што скорије бити закључен и потписан током неке од посјета на највишем нивоу - написала је Брнабић на свом Инстаграм налогу.

Она је подсјетила да су Србија и Египат прошле године обиљежили 115 година од успостављања дипломатских односа, за које је оцијенила да их карактерише традиционално и искрено пријатељство два народа и државе и поручила да Србија остаје посвећена даљем јачању економске сарадње са пријатељским Египтом.

Брнабићева се састала и са министром за толеранцију и коегзистенцију УАЕ шеиком Нахјаном бин Мубарак Ал Нахханом, као и оснивачем Свјетског економског форума Класуом Швабом.

Брнабићева ће на маргинама Самита имати низ билатералних састанака са свјетским лидерима и представницима међународних организација.

Премијерка Србије се прије отварања Самита састала са министром за вјештачку интелигенцију Уједињених арапских емирата Омаром Султаном ел Оламом.

Тема самита је "Обликовање будућих влада" и идеја је да се окупе представници влада, међународних организација, лидери из државног сектора, као и приватног сектора из цијелог свијета, укључе у међународну сарадњу и омогуће идентификовање иновативних рјешења за будуће изазове, а и оснаживање будућих влада.

Овогодишњи Самит ће окупити више од 85 међународних и регионалних организација, 120 делегација влада, имаће 15 форума и више од 120 интерактивних радионица и сесија, а на њему ће говорити више од 200 говорника.