latinica  ћирилица
12/02/2024 |  09:02 ⇒ 09:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Куртијев главни и коначни циљ да протјера све Србе са КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је, упркос суштинским неслагањима међу државама чланицама Савјета безбједности УН, несумњиво незадовољство поводом поступака премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија опипљиво међу представницима САД, Француске, Кине, Русије и другим, истакавши да је Куртијев "главни и коначни циљ" да протјера све Србе са КиМ.
Александар Вучић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Александар Вучић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Вучић је рекао да је "било очигледно да земље чланице Савјета безбједности УН нису уопште биле срећне због Куртијевих акција, зато што то није корак ка деескалацији.

- Баш супротно - указао је Вучић.

На питање у вези са главним закључцима са сједнице Савјета безбједности УН посвећене КиМ и да ли се ситуација можда полако помјера ка више разумијевања за српску позицију, Вучић је одговорио да не може то тачно да каже, али да може да потврди да је "без сумње, најмање 13 од 15 држава чланица Савјета безбједности УН примијетило да Куртијеве једностране одлуке, посебно у вези са питањем српске валуте, нису добродошле, нису биле добре и не доприносе миру и стабилности региона".

Вучић је истакао важност тога што је имао прилику да изнесе податке и конкретне бројке које расвјетљавају "прогон српског народа на Косову и Метохији и стварање неподношљивих услова за живот Срба на Косову".

Предсједник Србије је истакао значај могућности да се обрати државама чланицама СБ УН и "објасни нека питања".

Осврћући се на то што је на сједници Савјета безбједности УН Курти оптужио Србију да превози џакове новца на сјевер КиМ за финансирање разних криминалних активности, Вучић је рекао:

- Тада смо рекли, то је урадила овлашћена и специјализована британска компанија и људи су били запањени када су то чули. Нису могли вјеровати у првом тренутку када сам споменуо име компаније, а то је Хендерсон. Знали су да говорим истину. И видјели сте да је Курти послије тога заћутао и након тога није то споменуо.

На питање да ли након поруке Савјета безбједности УН Куртију и поновљених позива САД вјерује да ће влада привремених приштинских институција суспендовати одлуку, Вучић је одговорио да не вјерује.

- Курти се нада великој побједи на изборима које ће ускоро расписати. И то је његова идеја. Курти је идеолошки негдје у периоду прије 80 година, као најбољи насљедник политике Енвера Хоџе, анархиста, марксиста, идеолошки веома јако усмјерен против Србије. Без компромиса. Компромис је лоша ријеч за њега. Без уступака, и наставиће против српског народа како би их све протјерао са Косова. Не сумњам у то. И знам да је то његова главни и коначни циљ - каже Вучић.

Вучић је рекао да у свјетским медијима има много измишљотина, много неистина против суверених и националних интереса Србије, а као најбољи примјер навео је случај Сандуловић.

Истичући значај сједнице Савјета безбједности УН, Вучић је рекао да је то била добра платформа и добра прилика да се реагује правилно и одговорно, додајући да вјерује да су то и успјели.

У одговору на питање у вези са његовом процјеном Куртијеве тактике избјегавања у свјетлу излагања шефице УНМИК-а Каролине Зијаде о убједљивим доказима о показивању Куртијевих једностраних акција које подстичу регионалну нестабилност, Вучић је рекао да је изјава Зијаде била релативно оштра, али истинита.

- Она је веома забринута због ситуације на Косову. Није то могла сакрити. Није хтјела то да сакрије. И наравно, Куртију се то није свидјело. Уопште није желио да је помиње, јер Курти мрзи присуство Уједињених нација тамо. Он, заправо, мрзи Уједињене нације као институцију, као организацију - навео је Вучић.

Курти је, како каже предсједник Србије, "инсистирао само на НАТО, НАТО и ништа осим тога, покушавајући да се додвори Сједињеним Америчким Државама, покушавајући да их поново превари".

- Али вјерујем да САД то овога пута неће прогутати и да ће наставити са својим оправданим притиском на њега како би само избјегле даље ескалације на терену - рекао је Вучић.

Вучић је на хитној сједници Савјета безбједности УН говорио о циљаном етничком насиљу над Србима на КиМ, посебно у случајевима убистава дјеце и других цивила.

На питање да ли је неко рекао нешто о случајевима о убиствима дјеце и других, Вучић је рекао да није и да то никада није допрло до међународне јавности.

На питање због чега, одговорио је: "Зато што се не уклапа у наратив".

- Како можете објаснити - из њиховог угла - због чега смо створили такву лажну државу? И како објаснити да у тој држави, наводно, или стварно, постоје ствари које само умањују углед оних који подржавају Албанце у стварању, било "ентитетског" са наше тачке гледишта, било са њихове тачке гледишта - још једну албанску државу на Балкану. И зато им то није требало. Али сви су прихватили сваку могућу причу о Бањској. И то је постала највећа прича кад смо ми у питању. То је оно што се добро уклапа. То је то - рекао је Вучић.

Додао је да ће и убудуће наводити случајеве 470 етнички мотивисаних напада на Србе.

- То је моје обећање. И то је моја обавеза. То је нешто што је за мене обавезно - истакао је.

Говорећи о камиону британске компаније са новцем намијењеним Србима на КиМ који су пресреле тзв. косовске полицијске снаге, Вучић је, на питање да ли је имао прилику да се позабави овим питањем са британском владом Ришија Сунака, открио неке увиде.

- Не, нисам разговарао са њима јер вјерујем да би они подржали Куртија - отворено је рекао Вучић.

- Рекли би: "ОК, убудуће ће вам пребацивати евре" додао је Вучић и примијетио да "шта год да радимо, они су увијек били на страни Куртија".

Истакао је да је Велика Британија традиционална подршка Албанцима на КиМ.

- Али и они, морам да будем веома фер и да признам, чак и они су говорили да нису баш задовољни Куртијем - рекао је Вучић осврћући се на изјаву амбасадора Џејмса Кариукија на сједници СБ УН о КиМ, који је осудио владу у Приштини због тога што је показала "недовољну пажњу" за утицај на мањинске заједнице.