latinica  ћирилица
12/02/2024 |  10:16 ⇒ 10:47 | Аутор: sputniknews.com

БИА разбила још једну шпијунску мрежу, ухапшено четворо

Безбједносно-информативна агенција разбила је још једну шпијунску мрежу у Србији и притом су ухапшене четири особе због сумње да су извршиле кривично дјело шпијунажа, потврђено је Спутњику.
БИА - Фото: РТРС
БИАФото: РТРС

Сви ухапшени су држављани Србије, сазнаје Спутњик.

Безбједносно-информативна агенција открила је представништво једне иностране организације која је обавјештајно и субверзивно дјеловала у нашој земљи спроводећи класичну шпијунску активност.

Двоје ухапшених је запослено у српској канцеларији иностране организације и континуирано су се бавили прикупљањем информација обавјештајног карактера, од којих поједине имају статус повјерљивости и тајности.

Информације које су прикупљали тицале су се рада и функционисања државних органа и институција и појединих јавних предузећа, али и ресурса из система националне одбране Србије нарочито војних служби безбједности.

Друго двоје ухапшених, који су радили у корист ове организације, запослени су у државним органима Републике Србије.

Они су, по директном налогу и инструкцијама друго двоје процесуираних из иностране организације, свјесно и са умишљајем прикупљали тајне и повјерљиве службене податке којима су располагали, а који су под посебном правном и информатичком заштитом, и достављали их својим налогодавцима.

Комуникацију и размјену информација су обављали преко заштићених/криптованих веза, а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист.

Исплате су су вршиле искључиво у готовом новцу, пише Спутњик.

Приликом претреса објеката које су користили припадници ове шпијунске мреже нађена је специјална техничка опрема коју су осумњичени користили у свом агентурном дјеловању.