latinica  ћирилица
12/02/2024 |  10:58 | Аутор: СРНА

Бојић: Рекордан буџет од оснивања

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић изјавио је да је буџет града за ову годину од 42 милиона КМ стабилан, да је развојног карактера, те су планови да се улаже у даљи развој инфраструктуре, нарочито канализационе мреже и путева.
Мирослав Бојић - Фото: РТРС
Мирослав БојићФото: РТРС

Бојић је напоменуо да је остварен и одређен суфицит, те да очекује да ће уз ребаланс, који је планиран на прољеће, буџет града бити и већи, односно око 44 милиона КМ.

- Прошлогодишњи ребаланс је био на нивоу овогодишњег буџета, и то су, по приходима, рекордни буџети не само од како су Лакташи добили статус града, него од самог оснивања ове локалне заједнице - истакао је Бојић за Срну.

Он је изразио задовољство јер град редовно измирује своје обавезе, али и уводи нове мјере које ће омогућити грађанима повољне услове за живот, али и повољне услове за пословање, те ће привући нове инвеститоре.

ПРИОРИТЕТ УВОЂЕЊЕ НОВИХ МЈЕРА ЗА ГРАЂАНЕ

- У овој години новина је да ћемо дјеци из породица са четворо и више дјеце обезбиједити бесплатан школски превоз у току шест мјесеци, а биће и још неких новина које ћемо уводити у овој години, као што су програми за младе брачне парове који нас очекују након првог ребаланса буџета - рекао је Бојић.

Накнаде за свако новорођено дијете новина је од прошле године, када је за ове потребе издвојено 130.000 КМ.

- Ову подршку наталитету нисмо имали од 2009. године, а уназад годину и по дана редовно исплаћујемо субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима. Такође, мислимо и на наше најстарије суграђане, те је план да за 500 наших пензионера платимо дио трошкова за боравак у бањама - рекао је Бојић.

ПЛАН ДА СЕ У НАРЕДНОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ УПИШУ ПРВИ ЂАЦИ У СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР

Од кључног значаја је и пројекат изградње средњошколског центра у Лакташима, те би изградња објекта требало да буде завршена до јула или августа, а крајем ове или почетком наредне године се очекује завршетак и остале инфраструктуре.

- Уложићемо све напоре да до наредне школске 2024/25. године први ђаци крену у нови средњошколски центар и то ће бити велики успјех предсједника Републике и локалне заједнице - рекао је Бојић.

План је да се кроз буџет предвиди развој и сеоског и руралног дијела града, као и урбаног дијела, те да тај баланс буде подједнак.

- Ту нам је важна путна инФраструктура, коју планирамо ширити и развијати изградњом нових, али и санацијом старих путева. А, посебно нам је важна канализациона мрежа, у коју није улагано посљедњих 15 година, јер захтијева велика улагања. Тако да смо ове године планирали да у Трну, нашој највећој мјесној заједници, урадимо канализациону мрежу у оним дијеловима који су најугроженији - рекао је Бојић.

ДОДАТНО УНАПРИЈЕДИТИ И ИСКОРИСТИТИ БАЊСКИ ТУРИЗАМ

Бањски туризам представља значајан потенцијал Лакташа, али и ресурс који није довољно искориштен, те који ће, уз адекватна улагања, привући значајна број гостију.

- Имамо двије бање које и сада раде добро и квалитетно, али увијек треба унапређивати пословање и нудити нове услуге. За нове искораке биће потребна и подршка Владе како би се бањски туризам додатно развио и искористио у потпуности потенцијал који имамо -  рекао је Бојић.

НАСТАВАК УЛАГАЊА У ПОЉОПРИВРЕДУ

Пољопривреда је такође велики ресурс, те је у плану наставак улагања у развој ове привредне гране, са акцентом на мале произвођаче.

- Дошло је до значајног укрупњавања пољопривреде, мањи број је малих пољопривредних произвођача, јер су неки престали са производњом, а други су се развили у велике, тако да и ми подршку планирамо у складу са тим - рекао је Бојић.

Градска администрација подржава и комерцијална и мала пољопривредна газдинства, али и хоби пољопривреду, те су Лакташи једна од ријетких локалних заједница која је у посљедње три године са 400 полупрофесионалних пластеника подржала хоби и мале пољопривреднике.

- Не гледамо само да улажемо у комерцијалну пољопривреду, али се трудимо да нам она буде у фокусу. Тако да на годишњем нивоу из локалних извора уложимо око 600.000 КМ у пољопривреду, али наравно да увијек треба и више - рекао је Бојић.

Он је навео да су Лакташи једна од стабилнијих локалних заједница у Републици Српској, да обавезе измирује у року, те да је уназад двије године убједљиво прва локална заједница у БиХ по обиму инвестиција у привреди.

Значајном искораку у развоју Лакташа, додао је, допринијело је отварање пословних зона, али и стварање повољног пословног окружења, што је привукло бројне инвеститоре да у Лакташима отворе своје фирме.

ВЛАСТИТИ ПРИХОДИ ПОВЕЋАНИ ЗА ПЕТ МИЛИОНА КМ

- Повећали смо властите приходе за најмање пет милиона КМ годишње, а то смо успјели градњом пивредних и стамбених објеката. Отварањем пословних зона отворили смо могућност за нове инвеститоре, који послују код нас и на тај начин пуне буџет - рекао је Бојић.

Отварањем додатне пословне зоне "Александровац два", завршетком пословне зоне у Трну у бившој касарни "Сарица", те доношењем два зонинг плана "Маховљани" и "Блашко" отворене су нове могућности за инвеститоре.

- Доласком компанија "Мале" из Њемачке, "ПМП индустрис" из Италије, "ГМП ентеријери" и бројних других фирми обезбиједили смо велике инвестиције, које су допринијеле повећању буџета, а самим тим и повећању расхода, јер смо увели нове мјере подршке - рекао је Бојић.