latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:08 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Нешић са експертима Манивала

Министар безбједности у Савјету министар Ненад Нешић упознао је данас у Сарајеву Комитет експерата за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма о мјерама које су предузете у тој области у протеклом периоду.
Нешић са представницима MONEYVAL-a - Фото: Уступљена фотографија
Нешић са представницима MONEYVAL-aФото: Уступљена фотографија

Он је потврдио да је Министарство безбједности лидер у реформским процесима, испуњавању задатака и унапређењу правног оквира у области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, испунивши своје циљеве и обавезе у смислу усаглашавања и израде прописа релевантних за ову област.

Нешић је саговорнике упознао о Закону о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, који је на приједлог Министарства безбједности усвојен на Савјету министара и упућен у даљу процедуру.

Из Министарства безбједности у Савјету министара саопштено је да је овај закон усклађен са директивама и уредбама ЕУ у овој области и хармонизује систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ са стандардима ФАТФ-а и Манивала.

- Наше активности и напори усмјерени су на отклањање пријетњи и ризика који су као такви препознати кроз све релевантне процјене. У првом реду мислим на пријетње од организованог криминала и међусобне интеракције корупције и организованог криминала која представља један од најдоминантнијих фактора који угрожава развој и економску стабилност БиХ - рекао је Нешић.

Комитет експерата за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма почео је посјету БиХ, гдје ће до краја фебруара одржати низ састанака са представницима институција са свих нивоа власти, додаје се у саопштењу.

Уводни састанак данас су отворили министар безбједности Ненад Нешић и замјеник извршног секретара Манивала Ендрју Лебрун.

Циљ посјете је да представници Манивала разговарају са представницима различитих нивоа власти, агенција за провођење закона, невладиних организација и приватног сектора ради добијања комплетније слике о стању у областима које су предмет евалуације.

У саопштењу се напомиње да је провођење ФАТФ препорука изузетно важно јер у супротном пријети опасност од стављања на "сиву листу" што би имало негативан утицај на кредибилност БиХ у међународним односима, смањење инвестиција и отежан ток међународне трговине, истиче се у саопштењу.