latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:11 ⇒ 11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Београдска филхармонија незадовољна статусом; Директор: Захтјеви рјешиви

В.д. директора Београдске филхармоније Дарко Крстић изјавио је данас да захтјеви које је изнио недавно оркестар нису нерјешиви.
Београдска филхармонија (Фото: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/) -
Београдска филхармонија (Фото: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/)

Крстић је рекао да се на неким захтјевима већ ради, да за неке треба више или мање времена, али да сматра да "све може да се ријеши уз сталоженост, хладне главе, договори и дијалог".

Он је рекао да ће у томе лично учинити све да помогне, максимално колико може, и да је један од послова које носи мјесто директора да буде спона између музичара и доносилаца одлука.

Крстић је истакао да треба цијенити то што је Београдска филхармонија, по мишљењу других, најбољи оркестар у региону, кад се погледају умјетници који наступају са њима, као и програм и број концерата у сезони, који одскече од свих других.

Музичари Београдске филхармоније почели су у петак концерт у Коларчевој задужбини обраћањем публици у коме су изразили незадовољство статусом оркестра".

Чланови Филхармоније су навели најмање плате оркестарског музичара у региону, "са срамно малим буџетом из године у годину, без директора, без рекламе, без обновљене концертне униформе већ десет година, и без чврстих увјерења да ће се зидати нова дворана".