latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:22 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Вулићева ВСТС-у: По којим критеријумима и по чијем налогу је Узуновићева изабрана? (ФОТО/ВИДЕО)

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић упутила је посланичко питање Високом судском и тужилачком савјету БиХ затраживши информацију када, по којим критеријумима или по чијем налогу је Сена Узуновић изабрана за судију.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је у образложењу навела да је једна од надлежности ВСТС именовање носилаца правосудних функција на свим нивоима у БиХ и позвала се на Члан 3 Закона о ВСТС у којем се у ставу 1 наводи да Савјет као независни и самостални орган има задатак да обезбиједи независно, непристрасно и професионално правосуђе.

- Током рочишта у предмету С1 2 К 046070 23 К Додик Милорад, 5. фебруара, Сена Узуновић је прекидала тужиоца наређујући: "То прескочите!". Очито је да судија видно и бесрамно настоји кориговати евентуалне пропусте Тужилаштва. Гдје је ту професионализам, гдје непристрасност, а гдје независно правосуђе?

Колико је мени познато, а демантујте ме члановима закона уколико нисам у праву, тужилац води истрагу, подиже оптужницу и заступа оптужницу, те је дужан да докаже све у оптужници. Судија је дужан да ограничи расправљање пред судом у границама одређеним у оптужници. Судија није суфлер, нити смије исправљати евентуалне пропусте Тужилаштва - нагласила је Вулићева.

Она се у посланичком питању позвала и на Члан 10 Закона о ВСТС о неспојивости функције и имунитета, гдје се наводи да чланови Савјета и његових комисија, као ни особље не смију обављати функцију нити било какву дужност у политичкој партији, као ни у удружењима или фондацијама повезаним са политичким партијама. Ове особе дужне су суздржати се и од учествовања у активностима политичких партија - навела је Вулићева.

Она је нагласила да је судија Сена Узуновић била активни члан СДА, а за вријеме рата обављала је дужност помоћника команданта за правне послове у 5. брдској бригади такозване Армије БиХ, што је јасно видљиво из документа из јуна 1993. године, гдје се наводи њена функција приликом узимања изјаве од свједока.

Према ријечима Вулићеве, јасно је и да је Сена Узуновић у периоду ратних сукоба била истражни судија, те је карактеристично да је учествовала и у вођењу процеса и против неких лица који су правоснажно осуђена пред Хашким судом за злочине над Србима, али она није нашла за сходно да те злочине тада процесуира, него им је судила за убиство једног муслимана у Челебићу.

Вулићева је подсјетила и на Члан 22 који се тиче стручне способности, а у којем се наводи да су судије и тужиоци лица која се одликују професионалном непристрасношћу, високим моралним квалитетима и доказаним стручним способностима.

- Веома је морално, најморалније да чланови ВСТС буду припадници такозване Армије БиХ, па 30 година касније суде српском народу!? Грађани у БиХ најмање вјерују правосуђу, сматрају да је најкорумпираније. Ако упоредимо чланове вашег закона и одабир људи за судије, попут Узуновићеве, долази се до закључка да ви сносите посљедице за катастрофално стање у правосуђу.

Ви допуштате да судија усмјерава поступак и наређује тужиоцу /дисциплинска одговорност је такође у вашој надлежности/, ви бирате страначке, подобне, острашћене судије и са сумњивим намјерама каква је Сена Узуновић. Господо, ко вама наређује, ко управља вашим умовима!? Законе нити поштујете, нити примјењујете - навела је Вулићева у посланичком питању упућеном ВСТС.