latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:25 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Родитељи дјеце с потешкоћама у развоју често се сусрећу са предрасудама (ВИДЕО)

У организацији Удружења за помоћ лицима с атипичним развојним карактеристикама "Плави балон", у Приједору је одржан округли сто на којем је разговарано о изазовим са којима се сусрећу дјеца и одрасли с потешкоћама у развоју и начину помоћи родитељима.
Приједор: Округли сто - "Плави балон" - Фото: РТРС
Приједор: Округли сто - "Плави балон"Фото: РТРС

Осим руководства Удружења, на округлом столу учествовала су стручна лица, психолози, педагози, логопеди и представници приједорског Центра за социјални рад.

Проблеми родитеља дјеце с потешкоћама у развоју често су праћени стигматизацијом и предрасудама. Бригу о развоју и прилагођавању дјеце преузима и дио стручне заједнице, међу којима педагози и психолози.

- Развој дјетета је непредвидљив, врло често дисхармоничан. У једној области дијете може бити напредно, а у другој заостаје. Међутим, сви ти дефицити који постоје, могу се одразити на остале аспекте развоја - рекла је психолог Дијана Ђурић.

Рано откривање одступања у развоју, кључно је за помоћ родитељима и дјеци. Школски психолози сусрећу се с већим бројем дјеце с проблемима у говору, због чега се ангажују и асистенти у настави.

- Нису сва дјеца са сметњама иста у развоју, али је добро за дјецу која имају сметње из аутистичног спектра да имају асистента. Мислим да је важно да се родитељи едукују и укључују у рад удружења која се баве овим проблемом - рекла је Соња Ковачевић, предагог у приједорској ОШ "Бранко Ћопић".

Удружење "Плави балон" организује предавања на којима родитељи могу више сазнати о својим правима и пружању психолошке и подршке логопеда.

- Радим с родитељима чија дјеца имају атипичне развојне карактеристике, било да је то кашњење у говору или су то дјеца из поремећаја спектра аутизма, дисхармоничног развоја или неких синдрома, тако да је и мени значајно да чујем који су то изазови с којима се дјеца сусрећу - рекла је логопед Драгана Миловановић.

Удружење "Плави балон" основано је прије годину дана и окупља око четрдесет родитеља дјеце с развојним потешкоћама.