latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:35 ⇒ 12:47 | Аутор: РТС

Вучић са Мицотакисом: У Европи нису увијек срећни нашим потезима, али морају да разумију (ВИДЕО)

Разумијем да у Европи нису увијек срећни свим нашим потезима, али исто тако у Европи морају да разумију да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић након састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом.
Киријакос Мицотакис и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Киријакос Мицотакис и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Вучић је казао да су Србија и Грчка увијек подржавале територијални интегритет једна другој, као и да вјерује да ће тако бити и у будућности.

Додао је да је срећан што Србија и Грчка његују добре пријатељске и братске односе и што је са Мицотакисом разговарао о свим аспектима билатералне сарадње.

Он је подсјетио да ове године двије земље обиљежавају 145. годишњицу и да ће ово бити важна година и огромног раста наших економских односа и трговинске сарадње, али и година у којој ће се одржати четврти савјет за сарадњу.

- Имали смо отворен, искрен, пријатељски разговор о свим важним питањима. Много сам научио од њега, сазнао сам о важним стварима које ми нису на такав начин биле познате јер нисмо дио ЕУ - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија чврсто опредијељана за убрзање европског пута ка ЕУ, али да очекује од Европе и јасне сигнале подршке на том путу.

- Рекао сам Мицотакису недвосмислено да је Србија чврсто опредијељена за наставак и убрзање свог европског пута, да смо захвални Грчкој на тој подршци и да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ да је то од суштинског значаја за нашу земљу - рекао је Вучић и додао:

- Али сам исто тако рекао да разумијем да у Европи нису увијек срећни свим нашим потезима, али исто тако да у Европи морају да разумију да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу - казао је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да је Грчка један од значајних и највећих искрених подржавалаца Србије на њеном европском путу и напоменуо да се током разгвора поставило питање има ли Србија неке друге алтернативе, неке друге путеве и жели ли Србија да буде дио ЕУ, али и жели ли Европа да Србија буде дио ЕУ.

- Разговарали смо о нечему што ми називамо агендом Експо 2027. године. Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ и остварив сан да крај 2027. године дочекамо са укупном вриједношћу бруто домаћег производа од 100 милијарди евра - рекао је Вучић.

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис захвалио се предсједнику Србије на гостопримству и рекао да се сваки пут када се налази у Београду осјећа као да је код куће.

- Наш поглед је увијек окренут ка будућности, ка сарадњи и благостању. Дошао сам са четири министра и делегацијом пословних људи са жељом да продубимо нашу економску сарадњу, посебно у енергетском сектору и транспорту - рекао је Мицотакис.

Указао је да желимо да боље повежемо Београд и Солун.

- У том смислу морамо да искористимо и европске фондове намијењене Западном Балкану. Регионално повезивање, које прије свега повезује грађане, један је од најзначајнијих путева ка ЕУ. Проширујемо сарадњу у енергетском сектору и радимо на диверсификацији. Више од 50 одсто наше енергије је из обновљивих извора и имамо пуно знања које желимо да пренесемо Србији, као и инвестиције - рекао је грчки премијер.

Мицотакис је пожелио срећу Србији на Експо 2027. за који каже да је веома важан догађај.

Додао је и да је Грчка спремна да на сваки начим помогне Србији у припремама.

- Српска привреда је показала изузетне бројеве и Србија је далеко најразвијенија у региону. Грчка је најстабилнији подржавалац Србије на европском путу и пуно пута сам разговарао у Европи о проширењу. Сигуран сам да Београд треба да искористи повољне околности тим прије што ми је предсједник Вучић пренио недвосмислену опредијељеност Србије европском путу - рекао је грчки премијер.

Уз економске реформе грчки премијер каже да је сигуран "да ће се Србија убрзано приближавати ЕУ".

Став грчке по питању КиМ остаје непромијењен, каже Мицотакис, и понавља да сматра да је дијалог једини пут.

- Ми правимо велики корак на нашем заједничком путу, и нашим сарадницима ћемо дати јасне смјернице након ових разговора - рекао је грчки премијер Кирјакос Мицотакис.