latinica  ћирилица
12/02/2024 |  12:45 ⇒ 13:36 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Раст руске економије 2023. године био већи од свјетског просјека

Руски предсједник Владимир Путин објавио је да је завршена припрема плана социјално-економских мјера за наредних шест година.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Путин је на састанку о економији предложио да се размотре текуће тенденције у кључним областима и даљи планови за јачање индустрије, финансија, спољне трговине.

Руски предсједник је истакао да је раст руске економије 2023. године био већи од свјетског просјека, БДП земље је порастао за 3,6 одсто.

- Економски раст прошле године показао се виши од прогнозираног. БДП Русије је повећан, до сада смо мислили 3,5 одсто, а према посљедњим подацима – 3,6 одсто. То је више од свјетског просјека - рекао је Путин и напоменуо да у свијету ова цифра у просјеку износи три одсто, а економије развијених земаља расту у просјеку за 1,5 одсто.

Према његовим ријечима, посебну пажњу треба посветити инфлацији и њеном обуздавању.

Он је примјетио да је крајем јануара инфлација износила 7,2 одсто на годишњем нивоу.

- Али, наравно, знамо да су потрошачке цијене на крају прошле године порасле за 7,4 одсто, односно да је дошло до пада инфлације -  оцијенио је Путин.

Путин је такође оцијенио да је важно одржавати баланс између развојних задатака, пораста инвестиција и осигурања цјеновне стабилности.

Он је истакао да је претходних година, узевши у обзир изазове, који су се појавили пред руском и цијелом глобалном економијом, потребна управо проактивна, подстицајна политика, која ће омогућити да се на новом нивоу открије индустријски, пољопривредни, транспортни, високотехнолошки потенцијал Русије.

Такође, Путин је нагласио да је важно очувати макроекономску стабилност у Русији.

Предсједник Русије је казао да су главни задатак и безусловни приоритет повећање прихода и квалитета живота руских грађана и благостања руских породица.

Према ријечима руског лидера, приходи Русије који се не односе на нафту и гас порасли су готово за 25 одсто у 2023. години.

- Прошле године је дефицит федералног буџета износио 1,9 одсто. Истовремено, приходи који се не односе на нафту и гас порасли су оквирно за четвртину. Конкретно, у четвртом кварталу порасли су за готово пола билиона рубаља више од очекиваног. А у јануару текуће године у порасту су за око 85 одсто у поређењу са прошлогодишњим показатељем - објаснио је Путин.