latinica  ћирилица
12/02/2024 |  13:13 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Ђајић: У Хаг иде веома стручан тим, генерал Младић заслужује подршку и поштовање (ВИДЕО)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да ће као неуролог предводити тим љекара који ће прегледати генерала Ратка Младића у притворској јединици у Хагу.
Владо Ђајић - Фото: Уступљена фотографија
Владо ЂајићФото: Уступљена фотографија

- Водим веома стручан тим доктора, професора, форензичара, кардиолога и начелника неурологије да утврдимо да ли су урађени сви налази који су били потребни и да ли генерал прима адекватну терапију - рекао је Ђајић.

Он је истакао да је циљ посјете тима љекара УКЦ-а да виде да ли има пропуста и да ли могу допринијети унапређењу здравственог стања генерала Младића, као и да се увјере у његово стање и виде да ли евентуално постоје претпоставке да се лијечи на неком другом мјесту.

Додао је да желе да утврде тачно стање у којем се генерал Младић налази и да предложе терапију.

Ђајић је подсјетио да љекари УКЦ-а већ имају искуства када је ријеч о посјетама и прегледима хашких оптуженика, попут Стојана Жупљанина и Миће Станишића.

Он је рекао да ће трошкове смјештаја и превоза сами платити.

- Генерал то заслужује. Заслужује подршку и поштовање читавог народа Републике Српске, а и нашег здравственог система - поручио је Ђајић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је данас да је важно да љекари УКЦ-а  Хагу прегледају генерала Младића како би утврдили његово право здравствено стање и одредили правовремено лијечење.

- Имајући у виду сва досадашња искуства гдје имамо велику сумње у поштене и часне намјере љекара у Хашком трибуналу, овом посјетом сазнаћемо право здравствено стање генерала Младића и бићемо сигурни у начин лијечења који они одреде генералу - рекао је Егић.