latinica  ћирилица
12/02/2024 |  13:44 ⇒ 14:08 | Аутор: N1

Човић о измјенама Изборног закона: Ништа не мијењамо, само наглашавамо

Предсједник ХДЗ и ХНС БиХ Драган Човић рекао је да политички представници и данас у Сарајеву разговарају о Изборном закону, законима о судовима и о сукобу интереса, а најавио је и могућу хитну сједницу Дома народа ПС БиХ до петка, како би био изгласан Закон о спрјечавању прања новца који је у завршној фази.
Драган Човић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Драган ЧовићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Човић је додао, да је могуће да ће ту сједницу искористити и за нека друга питања, ако се до тада постигне договор.

- Не бих волио размишљати што би се могло догодити ако не завршимо овај посао који смо обећали, јер ако то не урадимо може настати пуно проблема крајем марта с функционисањем власти у БиХ. Мој оптимизам стоји и даље, јер толико мало треба урадити око Изборног закона, без надмудривања што неко жели да зашутимо око ставке Предсједништва БиХ, па то зове политичким измјенама. Иста је ствар око сукоба интереса, а слично је и око сједишта Апелационог суда када је у питању Закон о Суду БиХ - рекао је Човић.

Каже да потребно имати снагу и донијети одлуку, јер постоји довољна већина у оба дома ПС БиХ да се то заврши, ако не крајем ове, онда крајем идуће седмице.

Човић сматра, да представници хрватског народа једини искрено предводе европске процесе, наводећи да то не би функционисало да нема представника Хрвата у извршној и законодавној власти на нивоу ентитета и нивоу БиХ.

- У овој нашој земљи морамо градити елементе који је дугорочно могу чувати. Сви директно кажу да нема смисла да се Хрватима бирају представници у Предсједништву БиХ и у домовима народа. Ипак постоји проблем кад кажемо да ћемо написати један дјелић или одвраћање. Ништа не мијењамо у Изборном закону, само у једном концепту наглашавамо, ако би неко други опет пожурио Хрватима да изабере представнике, да то не ради. То је то одвраћање. Па погледајте реакције, као да радимо нешто велико. То је симболична измјена у једном чланку, а неки то одмах зову трећим ентитетом - истакао је Човић.

Незамисливо је, додаје, да БиХ може дугорочно функционисати на начин да неко неком бира представника или да се бирају "два бошњачка члана Предсједништва".

- Не отежавамо, него водимо овај процес. Не би ми данас ни дошли довде да није хрватске политике у БиХ. Четрнаест услова свели смо на три законска рјешења. Ако то нисмо у стању да ураде, онда не знам шта бих рекао - закључио је Човић.