latinica  ћирилица
12/02/2024 |  13:57 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Тадић: Повеља УН представља универзалну баштину, коју крши Шмит

УН, њихова Повеља и остали документи представљају универзалну баштину и извор вриједности на којима темељ права може градити свако појединачно, а камоли Република Српске коју су УН признале као један од два државотворна ентитета дејтонске БиХ, изјавио је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је истакао да се, без обзира да ли се на та документа позива неки амерички предсједник или то чине предсједник Русије Владимир Путин или предсједник Републике Српске Милорад Додик, као што је у протеклих седам дана био случај, то позивање мора поштовати.

- Људи који крше Повељу УН, као што то у БиХ чини Кристијан Шмит и један број других странаца, просто морају бити свјесни да су на погрешној страни у односу на све најбоље што данашња цивилизација баштини - закључио је Тадић.

Предсједник Додик је у својој посљедњој колумни указао на темеље БиХ у међународном праву и на аутентично тумачење Повеље УН у Декларацији о начелима међународног права о пријатељским односима и сарадњи држава у складу с Повељом УН.

Додик је подсјетио да се, према овој декларацији, под начелима међународног права опште природе подразумијевају и начела неинтервенције, равноправности и самоопредјељења народа, те суверене једнакости држава, а која су бројним примјерима прекршена у БиХ.