latinica  ћирилица
12/02/2024 |  14:29 | Аутор: СРНА

"Београдски победник" Оскаровцу Фархадију

Награда "Београдски победник", за изузетан допринос филмској умјетности, биће додијељена иранском редитељу Асгару Фархадију 29. фебруара у Београду на Међународном филмски фестивал ФЕСТ.
Награда "Београдски победник" (Фото: Танјуг/Предраг Митић) -
Награда "Београдски победник" (Фото: Танјуг/Предраг Митић)

Филмски редитељ и сценариста Фархади сматра се једним од најистакнутијих филмских стваралаца иранске и свјетске кинематографије 21. вијека, саопштено је из прес-службе ФЕСТ-а.

Двоструки је оскаровац, а скоро сви његови филмови освојили су награде на фестивалима на којима су приказани.

Фархадијев филм "Развод" 2011. године освојио је Оскара за најбољи филм на страном језику, а другог Оскара донио му је "Трговачки путник" из 2016. године за најбољи филм на страном језику, што овог редитеља чини једним од неколико у читавом свијету који су два пута освојили ту награду.

Као редитељ дебитовао је филмом "Плес у прашини", који је награђен на Међународном филмском фестивалу у Москви.

Његов филм "Предиван град" награђен је на међународном филмском фестивалу у Варшави, а 2006. године "Ватромет у сриједу" Златним Хугом на Међународном филмском фестивалу у Чикагу.

Филм "О Ели" из 2009. године добитник је Сребрног медвједа за најбољу режију на 59. Берлинском међународном филмском фестивалу и награде за најбољи филм на Трајбека филмском фестивалу.

Добитник је и Златног медвједа на Међународном филмском фестивалу у Берлину, као и Златног глобуса и награде Цезар, док је за филм "Прошлост" из 2013. године освојио награду за најбољу глумицу на Филмском фестивалу у Кану.

Фархади је на листи редитеља који су више пута освајали Оскара за најбољи страни филм. Остали су Виторио де Сика и Федерико Фелини /четири пута/, Ингмар Бергман /три пута/ и Рене Клеман и Акира Куросава /по два пута/.

ФЕСТ ће бити одржан у Београду од 23. фебруара до 3. марта.