latinica  ћирилица
12/02/2024 |  15:36 | Аутор: СРНА

Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима у Дервенти

Окружни суд у Добоју осудио је на годину дана затвора некадашњег припадника 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Хариса Скелића због физичког злостављања српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године, и продужио му притвор до правоснажности пресуде.
Суд у Добоју - Фото: РТРС
Суд у ДобојуФото: РТРС

Суд је обавезао Скелића да на име имовинско-правног захтјева исплати по 2.500 КМ четворици оштећених лица.

Суд је одбио приједлог одбране да се оптуженом да гаранцију или одреде друге мјере с обзиром на тежину почињеног дјела и зато што је утврђено потпуно одсуство било каквих имовинских, породичних или других веза Скелића са БиХ.

На ове одлуке оптужени и бранилац имају право да у законском року упуте жалбу Врховном суду Републике Српске.

Осуђеном Харису Скелићу судски поступак се водио према кривичном закону СФРЈ.

Споразум о признању кривице Скелић је са Окружним јавним тужилаштвом у Добоју склопио 23. јануара, а Вијеће Окружног суда у Добоју је 9. фебруара прихватило тај споразум.

Окружно јавно тужилаштво у Добоју је 10. јануара подигло оптужницу против Хариса Скелића званог Скело због ратног злочина над српским цивилима у дервентским логорима 1992. године, коју је 12. јануара потврдио судија за претходно саслушање Окружног суда у Добоју.

Оптужница Скелића терети да је као припадник 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Дервента од маја до јуна 1992. у логорима "Рабић" и "Поље" физички злостављао цивиле српске националности.

У пресуди је наведено да је у овим кривичним дјелима учествовао и брат близанац оптуженог Мурис Скелић који није доступан правосуђу, као и неколико НН лица.

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата сматрају да је споразум о признању кривице за злочине над српским цивилима у Дервенти за казну затвора од једне године додатно понижавање српских жртава и свих мученика који су прошли логоре у згради Дома ЈНА, "Рабић" и "Поље" у Дервенти.