latinica  ћирилица
12/02/2024 |  16:01 ⇒ 16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа примио Милеја, састанак иза затворених врата трајао око сат времена (ВИДЕО)

Папа Фрањо примио је данас у Ватикану аргентинског предсједника Хавијера Милеија, а аудијенција иза затворених врата трајала је око сат времана.
Састанак папе Фрање и Хавијера Милеја (Фото:  EPA-EFE/VATICAN MEDIA) -
Састанак папе Фрање и Хавијера Милеја (Фото: EPA-EFE/VATICAN MEDIA)

Према ријечима портпарола предсједника Мануела Адорнија, аргентински предсједник уручио је папи три поклона.

Међу поклонима је копија писма из маја 1854. у којем је тадашњи министар спољних послова Аргентине Хосе Марија Гутијерес додијелио Хуану Баутисту Албердију кључну дипломатску мисију у Европи, преноси агенција Нова.

Други поклон је комеморативна разгледница коју је аргентинска пошта штампала у августу 2017. године, када је Марија Антонија де Паз и Фигероа, "Мама Антула", проглашена блаженом.

Милеј је папи дао и неке од својих омиљених аргентинских колачића "dulce de leche alfajores" и кексе са лимуном.

Ватикан је саопштио да је састанак трајао сат и 10 минута, што је неуобичајено за стандарде папиних састанака.

Предсједник Аргентине је током одвојеног сусрета са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином говорио о програму нове владе за сузбијање економске кризе, наводи се у саопштењу Ватикана, пренио је АП.

Током предизборне кампање, Милеј је описао поглавара Римокатоличке цркве као имбецила и представника злоћудности на Земљи. Прије састанка, на питање о прошлим увредама, Паролин је рекао да је папа особа који је наклоњена свима, тако да нема говора о томе да према неком гаји анимозитет.

- Папа је на те коментаре гледао као на стратегију кампање - рекао је новинарима кардинал Виктор Мануел Фернандез, који је такође, Аргентинац. Додао је да, чак и ако се папи можда не допадају "неки политички и идеолошки трендови у Аргентини", он ће увијек бити забринут за оне који пате.

Папа Фрањо и Милеј су се накратко сусрели јуче, у базилици Светог Петра у Ватикану, на крају церемоније канонизације Марије Антоније де Паз и Фигероа. Милеј је чврсто загрлио папу на крају мисе, а папа се нашалио: "Ошишао си се!"

Милејева канцеларија је објавила фотографије загрљаја на платформи X уз текст: "Нека Бог благослови Аргентинце и нека нас небеске силе чувају".

Милеј, либерални економиста, оштро је критиковао свог сународника током предизборне кампање прошле године, оптужујући папу за политичко мијешање и називајући га “имбецилом“ који “промовише комунизам“.

Али, у интервјуу овог викенда Милеј је описао Фрању, бившег надбискупа Буенос Ајреса, као "најважнијег Аргентинца у историји".

С друге стране, папа је веома критичан према преовлађујућем потрошачком економском моделу и наводи да он изазива неједнакост, сиромаштво, климатске промјене и уништавање животне средине.

Папа је позвао Милеја у новембру да му честита на побједи на изборима, а аргентински предсједник је тада замолио Фрању да дође у Аргентину.

Поглавар римокатоличке цркве није отишао у домовину од када је преузео ту функцију 2013. године, иако је посјетио сусједне земље попут Бразила, Боливије, Парагваја и Чилеа. Недавно је изразио наду да ће посетити Аргентину касније ове године.

Милеј ће се у току дана састати и са италијанском премијерком Ђорђом Мелони и предсједником Серђом Матарелом.