latinica  ћирилица
15/02/2024 |  07:27 ⇒ 07:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Рама: Албанија би стала уз тзв. Косово ако дође до употребе оружја

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да би Албанија стала у одбрану привремених приштинских институција у случају да се исцрпе дипломатске опције и употреби оружје и додао да се моли да до такве ситуације не дође.
Еди Рама (Фото:  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Еди Рама (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Ако до тога дође, Албанија ће дефинитивно стати уз Косово. Нема сумње да је Албанија стајала, стоји и стајаће уз Косово у сваком случају, чак и ако, не дај Боже, ствари дођу дотле да се више не прича, већ да се користи оружје - рекао је Рама за телевизију АТВ.

Он је истакао да је Албанија чланица НАТО-а, да има посебан однос са тзв. Косовом и да је сваки напад на Косово напад на Албанију.

- Косово није само и има стратешке савезнике без којих не би могло да постоји као држава. Из тог разлога морамо размишљати о важности косовских савезника - додао је Рама.

Он је рекао да лидери у Приштини и Тирани треба да размишљају о будућности како би постали респектабилнији на међународном плану.

Према његовим ријечима, ванредна сједница Сјавета безбједности УН о ситуацији на Косову и Метохији био је "корак уназад за Косово".

- Нема смисла да се Косово зове тамо и иде тамо гдје га неко сматра државом, а други не. То је бесмислица - рекао је Рама за албански тв канал.