latinica  ћирилица
15/02/2024 |  07:46 ⇒ 07:48 | Аутор: РТРС

Вечерас бесједа "Сретење - сусрет са слободом" Живојина Ракочевића

Живојин Ракочевић из Грачанице, књижевник, новинар, национални интелектуалац и више од четврт вијека свједок српских страдања на Косову и Метохији, вечерас ће у Културном центру Бански двор у Бањалуци бесједити о Сретењу и сусрету са слободом, најављено је из Српског сабрања "Баштионик".
Сретењска бесједа - Фото: Уступљена фотографија
Сретењска бесједаФото: Уступљена фотографија

- Сретење Господње, 15. фебруар, обиљежићемо бесједом `Сретење - сусрет са слободом`. У вријеме кад нам је, као и много пута до сада, слобода угрожена, на удару је понајвише наша света земља, наше свето Косово и Метохија, али и Република Српска - саопштено је из "Баштионика".

У саопштењу се истиче да Ракочевић обавља функције директора Дома културе у Грачаници и предсједника Удружења новинара Србије, што су и више него довољне препоруке да добије заслужену подршку колега, сабораца по перу.

Из Српског сабрања поручују да је у саборности снага.

- Да у саборности оснажимо једни друге, подржимо наш народ на Косову и Метохији и покажемо да смо покољење које ће, надахњујући се јунаштвом предака, оставити свијетао образ потомцима - поручују из "Баштионика".

Бесједа ће бити одржана од 19.00 часова, а изјаве за медије предвиђене су од 18.40 до 18.55 часова.

Србија 15. фебруар обиљежава као Дан државности, установљен у знак сјећања на Сретење 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.