latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:12 ⇒ 13:02 | Аутор: Агенције

Исак: Можемо хапсити било гдје по налогу Суда и Тужилаштва

Министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак рекао је да федерална полиција не мора стати на међуентитетској линији разграничења и да може дјеловати и у Републици Српској, ако за то добије налог Суда или Тужилаштва БиХ.
Рамо Исак (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Рамо Исак (Фото: fbihvlada.gov.ba)

- Суд и Тужилаштво одређују надлежност, не постоји ентитетска линија. То је административна линија. Федерална полиција уз налог Суда или Тужилаштва може наставити радити било гдје у БиХ - казао је Исак за Н1.

На питање како сарађују са МУП-ом Републике Српске, рекао је да имају веома добру сарадњу.

- Кад су ствари оперативне веома добро функционишу полиције у БиХ. Како су професионалци у Федерацији, тако су професионалци и у Српској - рекао је Исак.

Одговарајући на питање како би федерална полиција реаговала у случају да МУП Српске изађе на међуентитетску линију разграничења, Исак је рекао да се то не може урадити.

- То је обустава саобраћаја и ту федерална полиција може реаговати без налога. Постоји све у закону који дефинише те ствари. Нико не може изаћи на административну линију између ентитета, јер би се то могло сматрати државним ударом, то је јасно ко дан. Ако тада не би реаговале међународне снаге, које имају обавезу, онда би реаговале све полицијске агенције. То се неће десити и /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик то популистички изјављује. Он изјављује те небулозе, јер му је у паду популарност - каже Исак.