latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:16 ⇒ 10:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Медвјед Урош на Сретење није угледао своју сјенку - стиже прољеће

Медвјед Урош из Београдског зоолошког врта данас, када је изашао из пећине, није угледао своју сјенку чиме је, према народном вјеровању, најавио скори долазак прољећа.
Медвјед Урош (Фото: Танјуг/ видео скриншот) -
Медвјед Урош (Фото: Танјуг/ видео скриншот)

- Можемо да видимо да је јутрос медвед Урош невољно провирио напоље из пећине - ускоро му се сервира доручак, а медвјед Миша је мало старији и невољнији - он касније излази - рекао је биолог Кристијан Овари.

На Сретење се, према традицији, сусрећу љето и зима и, како се вјерује, ако тог дана медвјед угледа своју сјенку, уплаши се, врати у пећину, поново заспи и зима траје још шест недјеља. Ако, пак, не види сјенку, зими се ближи крај.

- Медвјед се још увијек није уплашио своје сјенке, није се вратио у јазбину и то је знак да нам прољеће долази. О томе свејдочи и ово фантастично вријеме, а и метеоролози кажу да неће бити још озбиљнијих мразева, осим ако "баба Марта" не покаже зубе - рекао је Овари.

Према његовим ријечима, сада није тешко предвидјети прогнозу са модерним технологијама, међутим, "медвједи користе много старије и много сигурније методе - они осјећају какво вријеме долази".

Он каже да је "мала тајна" да у зоолошком врту медвједи заправо никада не спавају зимски сан, јер имају сталну доступност хране и нису принуђени да хибернирају.

- Ми морамо сваки дан доћи да нахранимо животиње. Позивамо вас да и током празника дођете у Беозоо врт до 17 часова и 30 минута - рекао је Овари.