latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Веће јануарске плате за готово 14.000 запослених у просвјети и култури

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да ће веће јануарске плате за 100 КМ у нето износу добити 13.800 запослених у основним и средњим школама, ђачким домовима и институцијама културе са високом стручном спремом.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је навела да ће веће плате добити и 2.400 запослених у образовању и култури са најнижим платним коефицијентима због повећања најниже цијене рада у Републици Српској.

- Укупан овогодишњи буџет Министарства просвјете и културе Републике Српске износи 539 милиона КМ и повећан је сходно повећању плата запосленима у просвјети и култури од 1. јануара, док одступања на другим ставкама у односу на прошлу годину није било - рекла је Стојичићева за Срну.

Међу значајним пројектима који су планирани за ову годину је и увођење информационог система Министарства е-вртић у све јавне и приватне предшколске установе, те испорука рачунарске опреме јавним предшколским установама, обука запослених и увођење е-пријава у предшколске установе.

- Дигитализација и централизовање система у предшколским установама ће омогућити лакше праћење раста и развоја дјетета, олакшати родитељски ангажман, али и сам административни посао васпитача и других запослених у предшколским установама - појаснила је Стојичићева.

Сви кабинети информатике у средњим школама су у прошлој години опремљени потребном информационо-комуникационом опремом, што ће знатно унаприједити процес рада.

- Наставићемо са процедурама у вези са реконструкцијом Основне школе "Никола Тесла" из Дервенте, која је оштећена у земљотресу и водити рачуна о свим приоритетним улагањима која предлажу васпитно-образовне установе - навела је Стојичићева.

У области предшколског васпитања и образовања у току је организација програма за дјецу у години пред полазак у школу, као и конкурса за избор најбољег дидактичког материјала и играчке.

- У области основног васпитања и образовања важно је обезбјеђење бесплатних уџбеника за одређене категорије, анализа уџбеничке политике, као и финансирање асистената за дјецу са сметњама у развоју, док се у области средњег образовања и васпитања ради на унапређењу ученичке праксе код послодаваца и доношењу наставног плана и програма за опште образовање - рекла је Стојичићева.