latinica  ћирилица
15/02/2024 |  10:26 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Кошарац: Европски пут успорава бошњачка политичка структура слушајући Марфија и Шмита

Европски пут БиХ успорава бошњачка политичка структура, која напушта унутрашњи политички договор под притиском страног фактора и сносиће одговорност за сваки застој на путу ка ЕУ, јер беспоговорно прихвата наредбе америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, оцијенио је замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да је јасно да "тројка" нема капацитет и да није досљедна у спровођењу онога што је договорено на састанцима партнера у власти на заједничком нивоу, те да се другачије не може објаснити ситуација у којој, након сваког од тих састанака и постигнутог договора, званичници "тројке" допуњавају или мијењају мишљења на основу инструкција Марфија и Кристијана Шмита.

- Нажалост, `тројка` је постала алат у рукама Марфија и Шмита за нарушавање унутрашњег договора, без којег ова земља нема никакву, па ни европску перспективу - написао је Кошарац на друштвеној мрежи Инстаграм.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је навео да такве ситуације БиХ доводе у застој и немогућу позицију, а да Република Српска нуди рјешења и заговара унутрашњи договор о свим кључним питањима.

- С друге стране, `тројка` сваки пут изигра договор у намјери да настави испуњавати жеље странаца. Тако најављују да неће подржати одређене законе без претходне уставне реформе, да ће покренути одређене процесе када на дневни ред дође легитимна и уставна иницијатива о усвајању закона о Уставном суду БиХ и слично - рекао је Кошарац.

Видљиво је, истиче Кошарац, да "тројка" функционише по диктату међународне заједнице, првенствено америчке администрације, под чијим притиском напушта договор партнера у власти, односно договор два ентитета и три конститутивна народа.

- То не само да успорава ЕУ пут и испуњавање услова како бисмо добили датум преговора, већ је евидентно да се оваквим политичким дјеловањем жели моделирати Дејтонски споразум. Но, морају бити свјесни да то значи нестанак БиХ - поручио је Кошарац.

Кошарац је рекао да је од БиХ направљена колонија у којој америчка администрација жели да диригује и управља процесима.

- Такође, показује се да америчка администрација жели да буде доминантна у односу на ЕУ - закључио је Кошарац.