latinica  ћирилица
15/02/2024 |  11:16 | Аутор: Агенције

У Београду одржана промоција серије "Сабља"

Коредитељ Владимир Тагић позвао је гледаоце да одгледају до краја свих осам наставака и тек онда суде о серији "Сабља", која се бави убиством премијера Зорана Ђинђића, а креће од 24. фебруара на Првом програму Радио-телевизији Србије (РТС).
Промоција серије "Сабља" (Фото: Танјуг/Марко Ђоковић) -
Промоција серије "Сабља" (Фото: Танјуг/Марко Ђоковић)

Након синоћњег премијерног приказивања почетна два наставка "Сабље", пред члановима екипе серије, новинарима и одабраним званицама у испуњеној Сали 6 МТС дворане, Тагић је на конференцији за новинаре рекао да људи у Србији имају зацементиране ставове о Ђинђићу (1952-2003) и ономе што се десило.

Први премијер Србије након пада режима Слободана Милошевића, који је убијен у атентату 12. марта 2003. године испред улаза у Владу Србије, за Тагића је "човјек који је радикално посматран у нашем друштву - или је сатанизован или дизан у небеса".

- Слична ће бити и перцепција серије. Људи ће је нажалост посматрати из своје призме како виде догађаје и одлучивати да ли им се серија допада колико се она уклапа у њихово виђење ствари - навео је редитељ.

Коредитељ Горан Станковић је навео да им је требало пет година да се темељно позабаве свим могућим изворима до којих су могли доћи око атентата на Ђинђића, и догађаја који су претходили и слиједили.

Истакавши да је био потребан баланс, Станковић је рекао да су то покушали остварити фиктивним јунацима "који су засновани на стварним особама".

- Никад није било компромиса око онога што сматрамо да је истина, али око ситне фактографије смо дали себи простор да будемо слободни - навео је Станковић.

У главним улогама гледамо Драгана Мићановића као премијера Зорана Ђинђића, Милицу Гојковић као новинарку Даницу Мандић, Љубомира Бандовића као полицајца Бориса Ракића и Лазара Тасића као Уроша Ристића. Феђа Штукан игра полицајца са којим Борис (Бандовић) ради на случају убиства премијера, а улогу Даничине (Гојковић) мајке маестрално је одиграла Јасна Ђуричић.

Марко Грабеж тумачи лик Чедомира Јовановића, Бебу Поповића игра Марко Марковић, Ружицу Ђинђић Тихана Лазовић, Душана Михајловића Срђан Милетић, Зорана Живковића Игор Боројевић, Радета Булатовића игра Миодраг Крчмарик, Радета Марковића Гојко Балетић, Јовицу Станишића Изудин Бајровић, а Војислава Коштуницу Предраг Бјелац.

У серији названој по полицијској акцији "Сабља" у којој су ухваћени осумњичени и касније осуђени за убиство Ђинђића,  неизоставни су и ликови Милорада Улемека-Легије (тумачи га Сергеј Трифуновић), Милета Луковића-Кума (Милош Тимотијевић), Душана Спасојевића-Дуће (Бојан Навојец), браће Симовић (Марко Гиздавић и Ненад Хераковић), Сретка Калинића (Дино Бајровић), Звездана Јовановића (Бојан Кривокапић), Дејана Миленковића-Багзија (Милош Ђуровић), Љубише Бухе Чумета (Љубиша Миличић), Љиљане Бухе (Анђелика Симић)...