latinica  ћирилица
15/02/2024 |  11:21 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Брнабићева честитала грађанима Дан државности

Премијер Србије Ана Брнабић честитала је данас грађанима 15. фебруар – Дан државности, истичући да само економски јака и стабилна Србија може бити истрајна у рјешавању питања од државног и националног интереса.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

- У име Владе Србије и своје лично име честитам грађанима Србије национални празник Дан државности, уз подсећање на Сретењски устав, темељ модерне српске државе, као и успомене на славне претке чију визију модерне и слободне државе ми данас живимо - навела је она у честитки.

Брнабићева је истакла да само економски јака и стабилна Србија, вођена људима који истински воле своју земљу, може бити истрајна у рјешавању питања од државног и националног интереса.

- Зато свесни одговорности, наша обавеза је да земљу вечно чувамо и наставимо да негујемо изворишта нововековне српске државности и уставности - наводи се у честитки Брнабићеве.

Србија 15. фебруара обиљежава Дан државности, установљен у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.