latinica  ћирилица
15/02/2024 |  13:24 ⇒ 13:25 | Аутор: Агенције

Детаљи са рочишта: Дебевец добио аутомобил од познатог аутосалона и сат од Мамића

Тужилаштво БиХ предложило је продужење притвора предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу и бившем директору Обавјештајно безбједносне агенције Осману Мехмедагићу. На рочишту су изнесени нови детаљи, али и прочитани искази свједока.
Дебевец и Мехмедагић - Фото: Screenshot
Дебевец и МехмедагићФото: Screenshot

Код прве тачке на данашњем рочишту јавност је искључена због, како је наведено, повјерљивости и јер је исказ давала радница Суда БиХ како би се заштитио њен интегритет.

Федерални медији пишу да је у другој тачки наведено да је Дебевец примио на поклон аутомобил аутосалона из Љубушког, против којег се од 2019. до 2021. године водио велики број поступака. Он је наводно узео аутомобил поло у вриједности од око 15.000 КМ.

Дебевец је ово возило, додаје се, регистровао на име свастике, а она је дала исказ и рекла да никада није купила тај аутомобил и да ју је Дебевец замолио да региструје на њено име.

Трећа тачка тиче се односа са бившим првим човјеком загребачког Динама - Здравком Мамићем, који је дао исказ у СИПА.

Како медији пишу, наведено је да није утврђено када су се састали јер је Дебевец скоро све своје састанке и путовања означавао као ознаку повјерљиво и ДКПТ нема податак када су путовали у Љубушки.

Спомиње се и сат вриједан 5.000 евра, за који је Мамић рекао да је то симболичан поклон који је дао предсједнику Суда БиХ у вријеме поступака екстрадиције који су вођени против њега јер је, како је рекао, "знао да је добро имати предсједника Суда на својој страни за вријеме тих поступака".

Тужилаштво је изнијело тврдње и да се Дебевец састајао са Ђорђем Ждралом, који је био осуђен 2010. године због убиства тадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера.