latinica  ћирилица
15/02/2024 |  13:34 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

У Мотикама служен парастос за 16 погинулих бораца ВРС

Код спомен-обиљежја у бањалучкој мјесној заједници Мотике данас је служен парастос за 16 бораца Војске Републике Српске из овог насеља погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.
У Мотикама служен парастос за 16 погинулих бораца ВРС - Фото: СРНА
У Мотикама служен парастос за 16 погинулих бораца ВРСФото: СРНА

Парастос је служио парох мотички Алексдандар Поповић, а потом су на спомен-обиљежје положени вијенци и цвијеће.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Бањалука Горан Рогић истакао је да је потребно чувати сјећање на погинуле борце, јер се тако чува од заборава њихов допринос одбрани Републике Српске.

- Борци ВРС дали су немјерљив допринос стварању и одбрани Републике Српске, међу њима су и погинули борци мјесне заједнице Мотике - рекао је новинарима Рогић.

Предсједник Скупштине Града Бањалука Љубо Нинковић, који је присуствовао парастосу, рекао је да се борци који су дали живот за стварање Српске никада не смију заборавити.

- Важно је да се присјећамо ових људи који су дали жовот за Републику Српски и нашу слободу - рекао је Нинковић новинарима.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Дринић рекао је новинарима да се никада не смије заборавити чињеница да Републике Српске данас не би било да није било бораца ВРС који су живот уградили у темеље Српске.

- Морамо његовати културу сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске и преносити то на младе генерације - истакао је Дринић.

Члан Организације породица погинулих и несталих бораца из Мјесне заједнице Мотике Милан Љубојевић рекао је новинарима да се данас присјећају и дешавања у Другом свјетском рату, 1942. године када су са подручја овог села, Шарговца, Дракулића и рудника Раковац на најсвирепији начин комшије усташе побиле цивиле само зато што су били Срби.

- Можемо слободно рећи да је овдје почињен геноцид над српским народом у Другом свјетском рату од комшија Хрвата, који су тада били у усташама - додао је Љубојевић.

Парастосу су присуствовали представници града Бањалука, градске Борачке организације, мјесне Борачке организације Мотике, чланови породица погинулих бораца, те мјештани Мотика који су положили вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје.