latinica  ћирилица
15/02/2024 |  14:38 | Аутор: РТРС

Ликовна радионица "За храбра мала срца"

Обиљежава се Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести. Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" приредило је ликовну радионицу "За храбра мала срца" и пуштање балона испред "Родитељске куће". Један од циљева је подићи свијест о злоћудним болестима код дјеце, те пружити подршку обољелој дјеци и њиховим породицама.
"За храбра мала срца" - Фото: РТРС
"За храбра мала срца"Фото: РТРС

Када вам дијете са двије године добије дијагнозу акутне леукемије, страх, неизвјесност и нада преплићу се током година борбе. Матеа Раилић из Дервенте тако се борила пет година и побиједила.

- Она сада има 14 година, иде у девети разред. Све је сада добро, планира да упише медицину када заврши школу - рекла је Рената Раилић, Матеина мајка.

И мајка Татјане Стојчић се сјећа колико је болно и трауматично било сазнање да њена, тада једанестогодишња кћерка, има малигни тумор на мозгу. Услиједило је лијечење у Бањалуци, Београду и Русији. Данас Данијела има 21 годину и студент је правних наука.

- Хтјела бих само поручити родитељима и дјеци да вјерују имају наде и да ће све бити добро - рекла је Стојчићева.

Несебичну подршку дали су многобројни основци који су учествовали на ликовној радионици "За храбра мала срца", желећи да оставе поруку и цртеже који ће красити зидове "Родитељске куће". Једна од љих је и Ана Наерац, која је Родитељској кући поклонила 50 слика.

- Желим да помогнем и да будем подршка Искри и да дјеца што брже оздраве - каже Ана Наерац. ученица ИX разреда О.Ш. "Алекса Шантић".

Током 10 година рада, у Родитељској кући боравило је више од 200 породица. Велика подршка и добри услови олакшица су за родитеље чија су дјеца на лијечењу у Бањалуци. Много значи и подршка вршака, који су испред Родитељске куће пуштали балоне.

- Нешто најљепше што се може догодити јесте вршњачка подршка и када сви знамо да је то упућено од дјеце дјеци - рекао је Милан Берић предсједник Удружења "Искра".

Дјеца која тренутно бораве у Родитељској кући и њихови родитељи данас су пустили балоне у златној боји, боји која је међународни симбол малигних болести код дјеце.