latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:28 ⇒ 16/02/2024 | 11:06 | Аутор: РТРС

Сатлер: Потребно је да се одлуке доносе у БиХ - очекујемо позитиван исход (ВИДЕО)

Уређење БиХ је такво да свако од актера може да блокира процесе, међутим, блокаде нам нису потребне у овом тренутку, потребан је компромис, рекао је за РТРС шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.
Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Јохан СатлерФото: РТРС

- Потребне су нам у овом тренутку одлуке да се донесу у БиХ имајући у виду велике шансе која се указала са могућношћу отварања преговора за чланство у ЕУ за БиХ. Мислим да смо јако близу изналажења рјешења. Прошле седмице Предсједништво је усагласило отварање преговора са ФРТОНТЕКС-ом, онда смо већ почетком ове седмице имали и отварање преговора. Надам се да ћемо имати позиван исход у Дому народа са усвајањем закона о спречавању прања новца, односно позитивне исходе по завршетку рада Радних група о два друга закона - истакао је Сатлер.

Сатлер је поновио да одређени напредак свакако постоји, али треба да сви буду свјесни хитности рјешавања овог питања и хитности доношења одлука.

- У протеклом периоду имали смо значајне искораке у области безбједности, од успостављања контактне тачке за ЕВРОПОЛ, а сада и ФРОНТЕКС, надам се да ће тако бити и у другим областима - додао је Сатлер.