latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:46 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Нуждић: Изручење Чаушевића разријешило би многе злочине над Србима

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да би привођење Нијаза Чаушевића правди открило одговоре на многа питања која су остала неријешена, а његово изручење би разријешило многе злочине почињене над Србима.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

- Протеклих година мало је предузето да Нијаз Чаушевић буде процесуиран, иако је медијски био експониран и много пута је јавно говорио о овим злочинима - изјавио је Нуждић.

Нуждић је напоменуо да су ратни злочини који су почињени над Србима у Броду међу најстрашнијим у протеклом рату.

- Прошао је дуги низ година од када су ови злочини почињени. Министарство унутрашњих послова Републике Српске је све одавно документовало. Оптужница је подигнута, а јасно је да Чаушевић, као и многи други, свих ових година избјегава правду - указао је Нуждић.

Он је рекао да се поставља питање каква сатисфакција може бити постигнута након свих ових година, али је неизвјесно да ли ће доћи до изручења и процесуирања Чаушевића.

- Све што се дешава у правосудним институцијама на нивоу БиХ и случаја Хариса Скерлића у Окружном суду у Добоју не даје нам за право да гајимо превелике наде да ће злочини над Србима бити процесуирани - истакао је Нуждић за Срну.

Окружни суд у Добоју, на приједлог тужилаштва, издао је наредбу Министарству безбједности у Савјету министара - Интерпол у Сарајеву да се обнови међународна црвена потјерница против Нијаза Чаушевића званог Медо из Славонског Брода, оптуженог за ратне злочине против цивилног становништва 1992. године у Броду, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву.

- Ово је урађено с обзиром на то да је оптужени као држављанин друге државе недоступан органима гоњења БиХ и да постоје околности које потврђују сумњу да се крије, да се не жели одазвати на позиве суда које је уредно запримио и да је против њега рјешењем суда одређен и притвор - појаснили су у Тужилаштву.

Оптужница је потврђена на приједлог Окружног јавног тужилаштва Добој.

У овом тужилаштву је потврђено да је у току процес екстрадиције Деде Одобашића, настањеног у Шведској, оптуженог за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у Броду 1992. године.

Суд је оптуженом на приједлог тужилаштва одредио притвор и издао наредбу за расписивање међународне црвене потјернице, због недоступности оптуженог правосудним органима БиХ.