latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:47 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

У Фочи обиљежен Дан бораца и Борачке организације Републике Српске (ВИДЕО)

Служењем помена на Тргу српских бораца и посјетом Спомен-соби у Музеју "Стара Херцеговина" у Фочи обиљежен је Дан бораца и Борачке организације Републике Српске.
Фоча - Дан бораца и Борачке организације Републике Српске - Фото: РТРС
Фоча - Дан бораца и Борачке организације Републике СрпскеФото: РТРС

Истакнуто је темељно опредјељење очувања тековина Одбрамбено-отаџбинског рата.

Трг српских бораца, Централно спомен обиљежје за 499 бораца и 147 цивила који су у часној борби животе дали у одбрани Фоче и Републике Српске.

За душе српских хероја помолио се и седамдесет четворгодишњи Тодор Ивановић, који је као припадник МУП-а Српске био учесник Одбрамбено-отаџбинског рата.

Уз тужно присјећање да је из његовог рода у два свјетска и посљедњем рату, погинуло осамнаесторо, истиче да је поносан да сједочио одбрани Српске.

Учесник Одбрамбено-отаџбинског рата Тодор Ивановић каже да осјећа да морамо да одбранимо Републику Српску и да наставимо тако како су наши најмилији радили. 

Борци фочанских бригада освјетлали су образ на свим линијама одбране од источне Херцеговине до Крајине.

- Ми смо овдје дошли да одамо почаст свим погинулим борцима и да их се сјећамо да бисмо тако и сачували Републику Српску - рекао је Љубомир Достић предсједник Скупштине Борачке организације Фоча.

Његовање тековина Одбрамбено-отаџбинског рата, осим у историјским читанкама, треба да живи и као слободарска тежња опстанка српског народа на вијековним огњиштима.

- Морамо с кољена на кољено да преносимо, да спријечимо и одлазак младих - додао је Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

Дан Борачке организације, на свечаном пријему окупио је бројне госте и учеснике одбрамбено-отаџбинског рата.