latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:19 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Ликовна радионица за дјецу "Родитељске куће" обољелу од малигних болести

Обиљежава се Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести.
Ликовна радионица "За храбра мала срца" - Фото: РТРС
Ликовна радионица "За храбра мала срца"Фото: РТРС

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" приредило је ликовну радионицу "За храбра мала срца" и пуштање балона испред "Родитељске куће".

Један од циљева је подићи свијест о злоћудним болестима код дјеце, те пружити подршку обољелој дјеци и њиховим породицама.

Када вам дијете са двије године добије дијагнозу акутне леукемије, страх, неизвјесност и нада преплићу се током година борбе. Матеа Раилић из Дервенте тако се борила пет година и побиједила.

- Она сада има 14 година, иде у девети разред, све је сада добро, планира да упише медицину када заврши школу - каже Матеина мајка, Рената Раилић.

И мајка Татјане Стојчић се сјећа колико је болно и трауматично било сазнање да њена, тада једанестогодишња кћерка, има малигни тумор на мозгу. Услиједило је лијечење у Бањалуци, Београду и Русији. Данас Данијела има 21 годину и студент је правних наука.

- Овим путем хтјела бих само поручити родитељима и дјеци да вјерују имају наде и да ће све бити добро - рекла је Данијелина мајка, Татјана Стојчић.

Несебичну подршку дали су многобројни основци који су учествовали на ликовној радионици "За храбра мала срца", желећи да оставе поруку и цртеже који ће красити зидове "Родитељске куће". Једна од љих је и Ана Наерац, која је Родитељској кући поклонила 50 слика.

- Желим да помогнем и да будем подршка Искри и да дјеца што брже оздраве - истакла је Ана Наерац, ученица О.Ш. "Алекса Шантић".

Током 10 година рада, у Родитељској кући боравило је више од 200 породица. Велика подршка и добри услови олакшица су за родитеље чија су дјеца на лијечењу у Бањалуци. Много значи и подршка вршака, који су испред Родитељске куће пуштали балоне.

- Нешто најљепше што се може договдити јесте вршњачка подршка и када сви знамо да је то упућено од дјеце дјеци - додао је Милан Берић, предсједник Удружења "Искра".

Дјеца која тренутно бораве у Родитељској кући и њихови родитељи данас су пустили балоне у златној боји, боји која је међународни симбол малигних болести код дјеце.