latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:28 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Бањалука: Касне исплате за персоналну асистенцију (ВИДЕО)

Окупљањем испред Градске управе, представници Удружења особа са инвалидитетом из Бањалуке исказали су незадовољство због кашњења плаћања услуга персоналне асистенције.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Из Града поручују да су јутрос запримили налоге те да исплата почиње данас.

Међутим, из Центра за социјални рад питају када ће бити исплаћена дуговања из 2023. године.

Због кашњења исплате средстава за персоналну асистенцију пружање ове услуге доведено је у питање.

Из градске организације слијепих се питају како да са минималном цијеном од осам марака за ову услугу реализују све активности.

- Врло тешко проналазимо раднике који би реализовали ту услугу, па ћемо због кашњења исплате остати и без радника. Отежано производимо са средствима која имамо, јер у 2024. години као што су нам рекли нису повећали средства за остваривање персоналне асистеније, неких осам КМ - рекао је Радомир Радановић, представник Градске организације слијепих Бањалука.

Удружење дистрофичара има 35 корисиника.

Поручују да није вријеме за политичка препуцавања, јер људски животи зависе од ове услуге.

- Персонална асистенија је насушна потреба. То користе људи који не могу да устану из кревета. Ми имамо асистенте који корисницима укључују кисеоник, а ризиковали су и своје животе помажући онима који су поред основне болести били позитивни и на вирус корона. Уколико се ова услуга укине у Бањалуци, услиједиће жестоки протести - рекао је Радован Ристић, предсједник Удружења дистрофичара.

Један од главних разлога због којег касне испалте корисницима је неусвајање ребланса буџета за 2023. годину, наводе из Одјељења за финансије Града Бањалука.

- Одјељење за финансије Градске управе Града Бања Лука јутрос је запримило налоге за исплату новчаних средстава за персоналну асистенцију од стране Центра за социјални рад који је и дужан да их достави. Средства ће бити исплаћена данас. То био један од разлога зашто до сада нису биле исплаћене јануарске обавезе, те апелујемо на руководство Центра за социјални рад да свој посао обавља одговорно и у сарадњи са Градом, како би се избјегле непријатне ситуације за кориснике - наводе из Одјељења за финансије.

Из Центра за социјални рад кажу да Град плаћа само редовне обавезе услуга персоналне асистеницје, међутим, дугови из 2023. године нису измирени.

- Спорне су оне фактуре које нису плаћене из 2023 године. Ни данас неће бити исплаћена ни персонална асистенција, ни помоћ у кући, ништа из децембра неће бити плаћено. Постоје ствари које нису условљене ребалансом буџета, налози за исплату које смо послали Градској управи још увијек стоје у ладицама - навела је Ирена Јолџић, диркторка Центра за социјални рад Бањалука.

Персонална асистениција је проширено право за немоћна лица која немају сроднике да се о њима брину.