latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:30 ⇒ 21:28 | Аутор: СРНА

Тужилаштво тражи продужење притвора Дебевцу и Мехмедагићу због проширења истраге (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ је на данашњем рочишту у Суду БиХ затражило продужење притвора суспендованом предсједнику Суда Ранку Дебевцу и бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осману Мехмедагићу због проширења истраге и саслушања нових свједока.
Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

У изношењу разлога за продужетак притвора у трајању од мјесец дана, тужилац Бојана Јоловић је навела да је истрага против Дебевеца проширена за још три тачке, осим за злоупотребу положаја и кривотворење исправа, за шта се терети заједно са Мехмедагићем.

Јоловићева је прецизирала да се Дебевец додатно сумњичи за лажно представљање, примање награде или других облика користи за трговину утицајем, те за кршење Закона о равноправности полова.

Јавност је била искључена са дијела рочишта који се односи на кршење Закона о равноправности полова да би се заштио свједок /жена/ и породични живот осумњиченог.

Јоловићева је навела да су приликом истраге и саслушања дошли до података да је Дебевец од ауто-салона "Крамар" примио поклон аутомобил "поло" вриједности 15.000 КМ, а од Здравка Мамића, бјегунца од хрватског правосуђа, сат од 15.000 евра.

Она је рекла да је осумњичени аутомобил регистровао на име сестре своје супруге, која је у исказу навела да никада није купила то возило и да је Дебевец замолио да га региструје на своје име.

Јоловићева је додала да се против ауто-салона "Крамар" од 2019. до 2021. године водило 700 поступака.

Трећа тачка којом је проширена истрага односи се на Здравка Мамића, бјегунца из Хрватске и некадашњег првог човјека Фудбалског клуба Динамо из Загреба који је, како се сумња, поклонио Дебевецу сат вриједности 15.000 евра, што је Мамић и сам признао.

Она је навела на рочишту да се Дебевец састајао са Ђорђом Ждралом, који је 2010. године био осуђен због убиства тадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера у Бијељини.

Јоловићева је открила да се Дебевец састајао и са Младеном Лучићем, братом бившег министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Милоша Лучића, док је имао статус осумњиченог.

Током данашњег рочишта Јоловићева је говорила и о састанцима Дебевеца у Шпанији, чије држављанство има, али то, како је рекла, неће бити предмет ових истражних радњи.

Када је ријеч о Мехмедагићу, Тужилаштво је саопштило да је саслушало Дениса Стојнића у вези са сумњама да му је Мехмедагић издао исказницу ОБА и да је организовао физичке нападе на одређене особе и паљевине аутомобила.

Јоловићева се осврнула и на запосленог у Суду БиХ Милисава Пијука, који је јуче ухапшен, а онда пуштен да се брани са слободе.

Она је навела да су Пијук и Дебевец подносили анонимне кривичне пријаве против власника једне агенције која се бави видео-надзором, јер је сумњао да се види на једном снимку видео-надзора, који је покривао само приватну кућу.

Јоловић је напоменула да је Дебевец у тренутку почињења кривичног дјела већ размишљао о прикривању, што говори о умишљају.

Осим тога, како је навела, Пијук је рекао да је добио упуту од Дебевеца током истраге да види ко је из ОБА долазио у Тужилаштво БиХ, те да му је сликао најаве ко улази у Суд и Тужилаштво и слао му путем апликације.

Тужилаштво је навело да је Дебевец наредио да буду склоњени прислушни уређаји у Суду БиХ, који су се налазили на продужном каблу.

Јоловићева је рекла да се продужење притвора тражи због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати истрагу, односно прикривати доказе и утцати на свједоке.

Бранилац Дебевеца адвокат Мирна Авдибеговић рекла је да нема никакве потребе за продужетак притвора и да је Суд већ раније умјесто два мјесеца притвор продужио за мјесец дана, те да је довољно да буду одређене мјере забране.

Адвокат Нермин Мулалић, бранилац Мехмедагића, рекао је да против његовог клијента није проширена истрага и да нема разлога да му се продужава притвор.

Судија Даворин Јукћ је најавио да ће одлука суда брзо бити донесена.