latinica  ћирилица
15/02/2024 |  18:16 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Ко у БиХ опструише договоре о законима неопходним за европски пут? (ВИДЕО)

По већ устаљеном наративу из америчке амбасаде покушавају да као главног кривца означе Милорада Додика ако у марту не буде помака ка Европској унији. Из Републике Српске одговор – ако Европа у марту не отвори преговоре највећи кривац биће амерички амбасадор Мајкл Марфи, рушитељ договора лидера у БиХ.
Састанак партнера у власти на нивоу БиХ - Фото: РТРС
Састанак партнера у власти на нивоу БиХФото: РТРС

Март се полако ближи, а договор о три неопходна закона за европски пут - изборном, о судовима и сукобу интереса, на врелој је ватри. Разлог – сарајевска Тројка већ након два састанка лидера мијења причу, па оно што је договорено заправо није договорено. Из Српске указују да вјетар дува из америчке амбасаде у БиХ која себи даје за право да процјењује шта може, а шта не на европском путу, па се и не устручава да, уз помињање евроатланских интеграција и спочитавање "загрљаја" са Владимиром Путином, унапријед етикетира кривца – ако не буде напретка у марту.

Умјесто да се укључи у преговоре са својим коалиционим владајућим партнерима, Додик наставља да практикује политику блокаде и уцјене док настоји окривити друге за недостатак напретка.

Марфи живи у паралелном универзуму, потпуно одвојен од стварности у којој живи БиХ и сваким обраћањем показују колико им је стало до очувања колонијалног статуса, одговара Додик. Указује на то да је готово све до сада реализоване приоритете које је Европска унија ставила пред БиХ, реализовао кадар из Српске и да то истичу и европски званичници. Најновијим саопштењем Марфи жели да објасни очигледну брљотину коју је направио, каже Додик и појашњава да је на дан одржавања састанка лидера у Сарајеву од бриселских званичника стигло саопштење да сматрају да се о неким питањима требају договорити само домаћи лидери и да ће то они прихватити.

- Након неколико сати он је написао сасвим друкачије писмо у ком каже да мора нешто другачије да се рјешава, што је дестимулисало муслимане да било шта раде и они су очигледно њихови полтрони и зависници од сваког њиховог става, тако да очигледно имаћемо сад проблем око европског пута и умјесто да призна да је направио брљотину он сад покушава да тражи некога, неку одговорност - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Марфију очигледно смета испружена рука Републике Српске и према Истоку и према Западу, каже Сташа Коашарац. Због тога Марфи не може да поднесе да се једна мала Република Српска не жели склонити под скуте колонијалних управника.

- Постоји очигледно једна друга структура у ФБиХ која жели да слуша Марфија, Шмита и неке друге, очигледно да су управо они ти извођачи таквих радова који успоравају европски пут БиХ, а онда Марфи покушава на свој начин, неистинама, континуираним неистинима да формира наратив да Додик успорава - нагласио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Огласили су се из руске амабасаде. Кажу, мало их интересује мишљење Амбасаде САД-а у вези са европским перспективама БиХ.

Руска Федерација, као гарант Дејтонског мировног споразума, залаже се за развој пријатељских и узајамно корисних односа са БиХ, што се свакако односи и на пријатељске везе са Републиком Српском.

- Поносан сам на то што имамо сарадњу са Руском Федерацијом и што имам континуирабне састанке са предсједникм Путином - додао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Уз очигледно бављење унутрашњим питањима БиХ, што није у складу са повељом УН-а, из Српске јасно указују америчкој амбасади и да БиХ није на евроатланском, већ само европском путу са којим Амбасада САД-а нема никакве везе.

- Могуће да смо ми неупућени, али САД и њихова амбасада у БиХ немају никакве везе са ЕУ и европским путем БиХ. Овдје је потпуно очигледно и јасно да Мајкл Марфи покушава да сачува своје пулене од ове одговорности коју они носе, ту јасно мислим на странке Тројке - каже делегат Клуба Срба у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић.

Из Тројке и даље вербална прича како поштују договоре, а лоптицу, на фону америчке амабасаде, пребацују на другу страну.

- Дошли смо у фазу да се још само лаганих три закона имамо отворене преговоре 34,45 – ако ХДЗ блокира због изборног закона, ако Додик блокира због уставног суда, заиста видите по реакцији међународне заједнице, е сад да будем нескроман, ја сам се лично за то побринуо, знаће се кривци у овој земљи и не би им ја био у кожи - рекао је предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић.

Конаковићева прича се поклапа са Марфијевом, никако са Европљанима који предност дају договоу домаћих политичара. И док су одређене снаге усмјерене ка тражењу кривице, из Делегације Европске комисије позивају да се уради све што се може до 21-ог марта.

- У овом тренутку нам је потребан компромис, мислим да смо јако близу изналажења рјешења и усаглашавања - додао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер. 

У ком смјеру ће се БиХ брод пловити показаће и сутрашња сједница Дома народа бх парламента на којој ће се разматрати закон о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности који је такође у европском фокусу.