latinica  ћирилица
15/02/2024 |  18:54 ⇒ 23:09 | Аутор: РТРС

Додик: Свима треба дати развојну шансу, али услов је да се ради по највишим еколошким стандардима (ВИДЕО)

Свима треба дати развојну шансу, али неће добити дозволу онај ко загађује животну средину, поручио је за РТРС предсједник Републике Српске Милорад Додик, коментаришући скуп за потписивање петиције у Лопарама која ће бити упућена у НСРС за доношење Декларације о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада општини Лопаре.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Литијум је данас једна од највриједнијих руда, који је потребан човјечанству и уколико се ствари буду кретале ка употреби електричних аутомобила, потребно је ријешити питање батерија, а ту је литијум веома важан - истакао је Додик. 

Према његовим ријечима постоје негативни примјери у свијету, гдје дођу богаташи и "развале" нешто, али да то не мора да значи да ће бити тако и код нас.

- Ми нећемо никоме ништа дати у концесију. Све што ради међународна заједница у циљу је да се одузме имовина Републици Српској. Није ту само литијум, имамо ми још неких метала који недостају Европи и свијету.  Европа увози комплетне залихе магнезијума, а само на неким локалитетима имамо залихе од 90 милиона тона те руде. Услов да се било шта ради јесте да се праве фабрике за прераду, еколошки на највишим стандардима - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је сличан примјер био и са изградњом Термоелектране у Станарима.

Додик је још једном поновио да и ако се деси концесија, никаквих загађења неће бити.

- Тамо ће морати да се на лицу мјеста прерађује та руда. Да има позитивне ефекте за цијели крај, у запошљавању, произоводњи, у подизању бруто домаћег производа. До недавно су ови из опозиције причали гдје су нам фабрике, када се поведе прича о томе, опет не ваља - нагласио је Додик.  

Истакао је да за разлику од данашње опозиције има јасну визију како водити политику успјешне Републике Српске.

- Политика може бити успјешна код нас само ако се води јако, снажно, ауторативно, а не да будете потрчко неке друге политике. Зато је СДС и спао на овако ниске гране. Опозиција и постоји да ремети неке ствари, али да не иде против интереса властите државе - подсјетио је Додик.

Повезане вијести:

Лопаре: Петиција против отварања рудника литијума