latinica  ћирилица
15/02/2024 |  19:50 ⇒ 16/02/2024 | 11:05 | Аутор: РТРС

Србија прославила Дан државности - борба за слободу српског народа и даље траје (ФОТО/ВИДЕО)

Србија је обиљежила Сретење - Дан државности, 220 година од Првог српског устанка и 189 година од Сретењског устава, којим је започео развој савремене српске државе. Манифестације су одржане у Орашцу, Опленцу, Крагујевцу и Београду. Присуствовали су највиши званичници Србије и Републике Српске.
Дан државности Србије - Фото: Уступљена фотографија
Дан државности СрбијеФото: Уступљена фотографија

Свечани дефиле, дронови, коњица, ватромети и то у градовима Српске и Србије. Прослави се Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, придружило и 10 градова Српске - Бањалука, Источно Сарајево, Зворник, Добој, Приједор, Градишка, Дервента, Требиње, Лакташи.

Велику пажњу изазвало је и нешто што смо први пут могли видјети, а то је, како су најмодерније технологије искоришћене, како би оживјели историју и период од прије чак 200 година - значајне историјске личности, српске војсковође и научници - оживљени су вожд Карађорђе, Никола Тесла.

Као и сваке године до сада, Србија је свој Дан државности обиљежила у Орашцу, тамо гдје је почела борба за коначно ослобођење од вишевјековног турског ропстава.

Уз Први српски устанак, овај датум се везује и доношење Сретењског Устава 1835. године.

Првим српским устанком Срби су ударили темеље слободе, а Сретењским уставом- савремене српске државе. Данас, њихови потомци јасно поручују- славна прошлост орјентир је за будућност.

- Поносимо се јер знамо и осећамо и венама својим колико је бесмртних предака наших пало за ову реч и за сан о слободи и равнопра ности који се Србија зове. Сваки пут када користимо ту свету реч треба да ово имамо на уму. То је наше утемељење, наша унутрашња снага да уградимо себе у мозаик слободне и спокојне мајке Србије - рекао је министар одбране Србије и потпредсједник владе Србије Милош Вучевић.

А да је стабилна и јака Србија, жеља је и Срба са друге стране Дрине, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, истичући да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво.

Подсјетио је да су и Срби у БиХ, борећи се против турског окупатора, подигли 146 буна и устанака.

- То говори да смо јединствен народ да нам нису угушили идентитет , зато данас нико у данашње вријеме нема право ни за какву другу политичку социјалну и менталну конструкцију, осим конструквије српског јединства, српског окупљања у борби за што јачу Србију за што јачу Републику Српску у борби за што јачи српски народ. Треба да се у вриједносним смислу окупимо ономе што јесте српски свијет и да без икакавих оклијевања , држимо до свог идентитета, до свог језика писма, своје националне припаднпсти, своје вјере своје крсне славе - рекао је Додик.

Они који су прије више од два вијека подигли устанак, пред себе су поставили јасан циљ – ништа мање од слободе. Србија и данас мора да брани исте вриједности - живот у миру и слободи и државну цијеловитост и независност.

- Први предуслов на овом путу је јединство нашег народа ма гдје он био које нам је потребније него икада. Братство, сестринство и јединство али и слога јер као што ми Срби кажемо само слога србина спасава - изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Да се Срби сјећају прошлости показали су у Крагујевцу, гдје је одржана Сретењска академија на мјесту на којем је усвојен Сретењски устав. Слобода, суверенитет и независност нису пуки дар, већ нешто што се мукотрпно осваја, а још теже штити, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.

- Наш одговор на све те изазове је веома једноставан наша снага почива у људима нашој слози, јединству и сагласју. Ово је дан за понос и за захвалност, ово је дан када указујемо на славу и трајање наше отаџбине то је и основна порука овогодишњег обједињеног прослављања националног празника. - навела је Брнабић.

Поводом Дана државности, званичници Србије и Српске положили су вијенце на саркофаг вожда Карађорђа Петровића у цркви Светог Ђорђа, на Опленцу. Церемонији је претходио помен који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством. Дан државности Србије, обиљежен је и полагањем вијенаца код споменика Незнаном јунаку на Авали.

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је више од 100 одликовања истакнутим личностима и институцијама.

Међу бројним одликовањима, постхумно је, златном Медаљом за храброст “Милош Обилић” одликован Споменко Гостић, херој и најмлађи борац Војске Републике Српске.

Остао је без родитеља, придружио се Војсци Републике Српске и, поред бројних наговарања да постоји бољи и љепши живот негдје другдје, Споменко није желио да остави ни своје село, ни свој Озрен. Погинуо је 1993. године. Имао је само 15 година.

Предсједник Александар Вучић одликовао бројне заслужне грађане, стране дипломате, институције, умјетнике. Из Републике Српске одликовани су предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић, Народно позориште Републике Српске, глумци Никола Пејаковић и Биљана Чекић, коју памтимо по улози у филму "Дара из Јасеновца".

И ово је подсјетник - зашто је Сретење, кроз историју један од најзначајнијих датума за Србе, и зашто је, како то рече предсједник Србије, црвено слово на које све почиње и завршава. Већ 22 године, Сретење је Дан државности Србије и дан када се у згради Предсједништва, у српској престоници, сусрећу најзаслужнији појединци и институције - дипломате, академици, професори, књижевници, умјетници, спортисти, које одликује предсједник државе.

- Зашто данас видимо Милоша и Карађорђа заједно? Зато што треба и од једног и другог теба да учимо како да се држимо данас у нелаким временима. Зато данас је важно да будемо мудри, али не по сваку цеијну. Само једна ствар за Србе и Србију нема цену. Слобода нема цијену и никада је неће имати - поручио је Вучић.

Међу одликованим ове године из Републике Српске – први парламентарац, академик, позориште, глумци и постхумно најмлађи српски борац посљедњег рата, Споменко Гостић. Тек 15-огодишњи дјечак који је бранио свој завичај и свој народ. И за ту одбрану дао највриједније – свој живот. Након 31 годину, за његово херојство стиже и друго постухмно одликовање, овај пут од Србије. Златна Медаља за храброст "Милош Обилић".

- Споменко је биодјечак који је схватио суштину борбе за слободу. Ја се захваљујем предсједнику Србије који овим чином доказује да смо један народ без обзира на то гдје смо пали, гдје се Споменко борио, он се борио за слободу свог српског православног народа - рекао је рођак Споменка Гостића Младен Стојановић.

Није тајна да Српска и Србија заједнички раде на бројним пројектима. Познато је да два Парламента и Акадмије наука са обје стране Дрине, имају одличну сарадњу. Зато не чуди да су предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић и академик Рајко Кузмановић одликовани сретењским орденом првом степена.

- Мени је посебно драго, као професору уставног права, да се захвалим што је Сретење свето постало главни државни разник, јер је први Сретењски устав врло значајно, од тада идемо даље - додао је Кузмановић.

Сретењски орден другог степена добила је једна од најважнијих републичких институција културе, са традицијом дугом 94 године - Народно позориште Републике Српске.

- Изузетно смо срећни и изузетно поносни што нас је предсједник Вучић препознао и што смо на овај дан одликовани - рекла је директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић.

Награђиван је и на даскама Народног позоришта Српске. Одликован је и у Републици Српској, сада и у Србији. Прослављени глумац, редитељ, сценариста Никола Пејаковић и Биљана Чекић, једна од најмлађих глумица из Српске, наша Дара из Јасеновца, одликовани су Карађорђевом звездом.

- Велики је значај, поготово зато што је Карађорђева звезда. Неописив је осјећај - истакла је Чекић.

Међу добитницима одликовања су и књижевници, дипломате из Црне Горе, Мађарске, Русије, Кине, Словачке, Шпаније.
Одликовања ће и на Космет. Однијеће их у Штрпце Милош и Стефан Стојановић, дјечаци који су рањени на Бадњи дан прошле године и дјевојчица анђеоског гласа Павлина Радовановић из Ораховца.

Свим одликованим обратио се током церемоније и сам вожд Карађорђе. Оживјели су га, уз помоћ вјештачке интелигенције, млади српски умјетници, браћа Иван и Бојан Замуровић. Проговорио је гласом глумца Небојше Кундачине.

Преглед прославе Дана државности Србије можете погледати и ОВДЈЕ.