latinica  ћирилица
15/02/2024 |  20:10 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Отворена изложба слика Босиљке Остић "Чекајући свица"

У Галерији "Стари сат" у Шамцу вечерас је отворена изложба слика академског сликара из Бањалуке Босиљке Остић под називом "Чекајући свица" коју ће грађани моћи да погледају до 1. марта.
Босиљка Остић - Фото: СРНА
Босиљка ОстићФото: СРНА

Директор Центра за културу Миланка Благојевић рекла је Срни да је Остићева дипломирала сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци у класи професора Радослава Тадића, под чијим је менторством завршила и мастер студије сликарства прошле године, те да је реализовала низ самосталних изложби.

- Остићева је учествовала и на колективним изложбама, радионицама и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда за досадашњи рад - навела је Благојевићева.

Она је за наредни период најавила низ активности шамачког Центра за културу.

Остићева је рекла Срни да назив изложбе наговјештава ново истраживање свјетлости, те да је изложено неколико слика из претходне серије под називом "Воларе" и нове слике које су настале током истраживања које планира додатно употпунити.

- Ова изложба је интересантна јер ће се у простору наћи слике на којима сам на имагинаран начин трагала за свјетлом на небу, а супротно од њих биће слике гдје сам трагала за свицима и свјетлом које лети, дише, импресионира и сија у тами. Свитац је за мене биће свјетлости, његова појава и постојање инспирисали су ме да га чекам. Свјетлост у тами овог бића постаје моја даља инспирација. Приказујем их онако како изгледају, али и како их ја видим и осјећам - навела је Остићева.

Она је рекла да је свитац метафора која симболизује свјетло у себи и свјетло ван себе.

- Скоро да не постоји особа која није покушала ухватити свица - свјесно или несвјесно, да ли због њега као бића или његове свјетлости. Да ли смо трчали за свицем или за његовом свјетлошћу? Да ли смо несвјесно трчали за оним што нам фали, не знајући да је то у нама? - упитала је Остићева.

Босиљка Остић рођена је у Бањалуци 1997. године, а на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци - Одсјек сликарство, дипломирала је 2020. године.