latinica  ћирилица
15/02/2024 |  22:21 ⇒ 22:55 | Аутор: СРНА

Додик: Прослава Сретења показала да је Српска идентитетски дио Србије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Београду да је прослава Сретења показала да је Република Српска идентитетски дио Србије, те истакао да му је предсједник Србије Александар Вучић након прославе Дана државности рекао да су у Србији инспирисани обиљежавањем Дана Републике Српске.
Прослава Дана државности Србије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Прослава Дана државности СрбијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је оцијенио да је оно што је могло да се види на данашњим манифестацијама поводом Дана државности Србије, чији је дио био и синхронизовани ватромет у градовима и општинама Србије и Српске, било импресивно и да то Срби као народ заслужују.

- Надам се и вјерујем да говорим у име свих Срба у име Републике Српске и региона да је ово било за нашу душу. Србија заслужује да буде обиљежен дан њеног стварања. Срби су народ који је пропатио, страдалнички народ који је ипак успио да оствари импознатне резултате у историји и изградио државу - рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да су Срби успјели да изграде и свој идентитет и многа материјална богатства, цијеле градове попут Београда, који има близу два милиона становника.

- То мало која нација у свијету може да изгради. Али, све је то на понос свих нас и зато заслужује да буде на овај начин обиљежено - истакао је Додик.

Он је навео да се са предсједником Србије Александром Вучићем кратко састао након церемоније уручивања сретењских одликовања у Предсједништву Србије, додајући да је Вучић у свом говору сажео све битно историјско у најбољем маниру најобразованијих људи.

- Заједно смо посматрали ватромет након ове свечаности. Поносан сам што смо имали ватромет и у Републици Српској - рекао је Додик.

Он је нагласио да су градови и општине у Републици Српској организовањем ватромета поводом Дана државности Србије показали да су Срби у Српској ментални, идентитетски дио Србије.

- То је показало да се Срби у Републици Српској радују Дану државности Србије. Нећемо то ваљда радити на 1. март. Али, зато хоћемо увијек када је Дан државности. Србије и када имамо важне празнике - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је Вучић као предсједник Србије покренуо иницијативу да Србија и Српска заједнички обиљежавају важне дане националне историје, што и чине.

- То је већ традиционално и зато је моје присуство Дану државности Србије за мене било импознатно - рекао је Додик.

Он је истакао да и то што је на вечерашњој свечаности у Београду поводом Дана државности Србије додијељено шест ордена појединцима и институцијама из Републике Српске говори све најбоље о Српској и о томе колико је уважена.

- Истовремено, то говори да Србија посматра успјехе и у Републици Српској и да су то успјеси нашег националног идентитета у цјелини. Хвала предсједнику Вучићу и за то - рекао је Додик.