latinica  ћирилица
16/02/2024 |  11:16 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Дом народа усвојио Закон о спречавању прања новца (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас једногласно Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности по хитном поступку.
Дом народа ПС БиХ - Фото: СРНА
Дом народа ПС БиХФото: СРНА

Овај закон кључан је за спречавање негативног извјештаја Комитета експерата за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма, чија делегација од понедјељка, 12. фебруара, борави у БиХ и оцјењује њен напредак у области спречавања прања новца и финасирања терористичких активности.

Закључак је донесен на приједлог замјеника предсједавајућег Дома народа Николе Шпирића, који је у току расправе рекао да ће Клуб српског народа гласати за закон и да је један од разлога за то подстицај партнерима у власти на нивоу БиХ да се крене на усаглашавање закона о суду, о спречавању прања новца и Изборног закона.

- Вјерујем и очекујем да ћемо до краја мјесеца имати усаглашене текстове и осталих закона који су на трагу препорука из Мишљења Европске комисије - изјавио је Шпирић.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Радован Ковачевић istakao je да представници Српске никада нису били проблем за европски пут БиХ, те додао да је разочаран да се гласа за закон по закон.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић рекао је да је ово само један од закона који БиХ стоји на путу ка ЕУ. Он је навео да без унутрашњег склада, нико са стране БиХ не може отварати врата за улазак у ЕУ.

Шеф Клуба бошњачког народа у Дому народа Шефик Џаферовић навео је да ће овај клуб подржати доношење закона, те додао да се он могао донијети и на претходној сједници овог дома.