latinica  ћирилица
19/02/2024 |  12:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Босиљчић: Филм "Јорговани" је црнохуморна прича о животу умјетника

Глумац Иван Босиљчић који глуми у филму "Јорговани", чија је премијера 27. фебруара на ФЕСТ-у, рекао је да је филм, симболично назван по пјесми "Кад замиришу јорговани" Дине Мерлина, "много интересантна прича у коју се мало рјеђе залази".
Иван Босиљчић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Иван Босиљчић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

- Публика увијек са одушевљењем чека сваку приватну информацију из личног живота умјетника. Ми смо овде оголили апсолутно све. Ништа крили нисмо - навео је глумац.

Босиљчић је додао да игра Игора који је "популарни глумац, у најбољим годинама, у најбољем моменту каријере, поред себе има најбољу могућу жену и партнерку на екрану".

- Међутим, иза тога се крију велике перипетије, када се угасе камере, када се спусте завјесе. Стварно смо кокетирали са информацијама из наших приватних живота и сви смо уградили искуство које имамо - навео је Босиљчић.

Признавши да није лако жанровски одредити филм "Јорговани", Босиљчић је позвао све гледаоце "да дођу да погледају и нађу своје неко тумачење."

Према његовим ријечима, редитељ Синиша Цветић је већ познат по способности да обједини гомилу жанрова и филм је сатирична, црнохуморна комедија, са нијансама од најузбудљније драме до најурнебесније комедије.

- Суштина филма је да мало разобличимо, демистификујемо наше позиције као јавних личности, филма као врхунске магије и позивамо публику да преиспитају сами себе колико слијепо вјерују у то што виде на екранима и платнима. Да их подсјетимо да је то бајка - навео је глумац.

Босиљчић се присјетио да је са колегиницом Слободом Бобом Мићаловић играо у серији "Рањени орао" редитеља Здравка Шотре, гдје се говорило без експлицитности, у језику и слици, "о једној прастарој теми, архетипској теми, а то је љубав".

Мићаловић и Босиљчић су 15 година касније у "Јоргованима" други људи који имају да истинито испричају "нешто потпуно другачије и то може да буде мало горко".

- Ово је озбиљна црнохуморна комедија над којом се треба замислити и прије свега је усмјерена на људе који имају одговорност, а то су одрасли људи - закључио је Босиљчић.