latinica  ћирилица
19/02/2024 |  16:16 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Процес тражења несталих вратити на ентитетски ниво (ВИДЕО)

Породице погинулих и несталих у Републици Српској траже да се процес тражења несталих и идентификација посмртних остатака врати на ентитетски ниво, речено је на састанку начелника општине Мркоњић Града Драгана Вођевића и предсједнице Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Исидоре Граорац.
М. Град: Састанак Вођевић и Граорац - Фото: РТРС
М. Град: Састанак Вођевић и ГраорацФото: РТРС

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и нестали цивила каже да је незадовољна радом Института за нестала лица БиХ и да се на списку несталих које тражи Република Српска налази 1.646 несталих цивила. Инсистира да се на идентификација ексхумираних лица врати на ентитетски ниво.

Граорчева је истакла да породице несталих лица сматрају да Република Српска као њихова домовина мора да стане иза ових породица, које 30 година траже своје најмилије, желећи да их пронађу, идентификују и достојно сахране.

- Као представницима тих породица најбитније је то да овај процес буде покренут са мртве тачке и зато смо у протеклом периоду обавили низ разговора и договора ка томе да коначно буде покренут - рекла је Граорчева.

Породице погинулих незадовољне су и процесуирањем лица одговорних за злочине почињене над српским војницима и цивилима. Здравко Караћ из Мркоњић Града 29 година чека правду за убијеног брата, мајку и супругину мајку који су пронађени у масовној гробници 1995. године.

Караћ каже да се зна да за ове злочине нико није одговарао, те да нико неће ни одговарати док се процес одговорности за масовну гробницу и злочине у Мркоњић Граду не покрене са мртве тачке.

Вођевић је рекао да је Мркоњић Град град страдалник у којем је пронађена највећа масовна гробница са остацима цивила, али и припадника Војске Републике Српске, те навео да се 16 лица из ове општине воде као нестали након посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата.

Разговарано је и о бољој срадањи Општинске организације породица погинулих и несталих лица и локалне заједнице.