latinica  ћирилица
20/02/2024 |  08:35 ⇒ 22:58 | Аутор: Агенције

Црна Гора: Настава била обустављена у 138 школа, просвјетари настављају штрајк

У Црној Гори данас је настављен штрајк просвјетних радника који је почео након што није постигнут договор између Синдиката просвјете и Министарства просвјете, науке и иновација о повећању зарада просвјетарима.
Подгорица - Фото: ТАНЈУГ
ПодгорицаФото: ТАНЈУГ

Из Синдиката просвјете Црне Горе саопштили су да је јуче настава била обустављена у 138 школа, док су поједине радиле дјелимично, са малим бројем запослених који нису у штрајку.

Предсједник Синдиката Радомир Божовић рекао је да је настава обустављена у толико школа упркос, како је навео, невиђених притисака и застрашивања просвјетних радника који су у штрајку.

Представници Синдиката траже повећање плата просвјетарима за 10 одсто од 1. јануара ове године, позивајући се на Грански колективни уговор.

Премијер Црне Горе Милојко Спајић позвао је просвјетне раднике да разговарају са Владом и поручио да нема потребе за штрајком и да под притиском неће промијенити одлуке.

Из Министарства просвјете су поручили да ће уложити све напоре да што прије буде успостављен наставни процес у свим образовно-васпитним установама.

Штрајк просвјетних радника, који је почео јуче, подржали су синдикати државних службеника и намјештеника, радника трговине и медија.