latinica  ћирилица
20/02/2024 |  08:54 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

Минић: Буџетска подршка пољопривреди оправдана, али није све у подстицајима

Пољопривредници не могу све елементе конкурентности рјешавати подстицајима, морају континуирано учити, унапређивати знања и вјештине, модернизовати и иновирати процесе, али и мијењати саму структуру производње према захтјевима тржишта, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.
Саво Минић - Фото: СРНА
Саво МинићФото: СРНА

Минић сматра да се пољопривредници морају удруживати са другим произвођачима да би ојачали своју позицију.

Он је навео да је пољопривредна производња увијек била изазовна, јер се дешава под отвореним небом, изложена ризицима све учесталијих временских непогода.

- Пољопривредни производи су већином берзански, па су изложени ризицима наглог пада или раста цијена на свјетским берзама, на које наши произвођачи не могу утицати. Не могу утицати ни на нагле промјене и цјеновнике основних инпута за производњу, попут ђубрива, сјемена, дизела. Због тога је оправдана буџетска подршка пољопривредној производњи, која је већа од подршке било којој другој привредној грани, јер би у супротном било угрожено снабдијевање становништва храном - рекао је Минић за Глас Српске.

Он је нагласио да Влада нема дилеме о континуираној подршци пољопривреди, али и о издвајању додатних средстава за кризне ситуацију.

- Највише средстава биће издвојено за текућу производњу, али ће се задржати и ниво подршке за капиталне инвестиције, уз ограничење броја пријава по јавном позиву - навео је Минић.

Он је подсјетио да је Влада, упркос свеопштој кризи и инфлаторним притисцима, задржала ниво аграрног буџета од 180 милиона КМ, што је оставило могућност да буде задржан континуитет и концепт подршке какав је постављен прошле године.

Говорећи о птичијем грипу, Минић је навео да домаћа производња није угрожена уз осигуравање и одржавање хигијенских услова и биосигурносних мјера у свим објектима.