latinica  ћирилица
20/02/2024 |  08:57 ⇒ 08:57 | Аутор: СРНА

Трифковић: Српска има значајну геополитичку улогу

Професор међународних односа Срђа Трифковић оцијенио значајним посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика Бјелорусији и Русији, наводећи да је, с обзиром на околности, вријеме да ове земље заузму нешто активнији став на овим просторима јер Српска има значајну геополитичку, али и цивилизацијску улогу.
Срђа Трифковић - Фото: РТРС
Срђа ТрифковићФото: РТРС

- Стиче се утисак да је званична Москва била одсутна, преокупирана ситуацијом у Украјини од које не зависи само будућност Русије већ и мултиполаризације свијета - рекао је Трифковић.

Он је указао на то да је у БиХ на сцени покушај лажног високог представника да квази-правним средствима изврши прерасподјелу политичких карата с намјером да Додика искључи из политичког живота и одузме имовину Републици Српској.

- Република Српска је најистуренији западни пункт словенског православља. Српска има велики геополитички значај који се не тиче само српског народа већ у ширем цивилизацијском контексту, и Русије и нама братске Бјелорусије - навео је Трифковић.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду Русија проактивно дјеловати и у контексту нелегалног именовања самозваног високог представника, те кроз финансијску подршку Републици Српској.

- Релативно малим улагањима у меку моћ и инвеститицоне пројекте, могла би да постигне диспропорционално велике ефекте на нашим просторима - истакао је Трифковић.

Коментаришући осуђујуђе коментаре појединаца у вези са посјетама предсједника Српске Бјелорусији и Русији, Трифковић каже да су они само дио пропагандно-политичке машине која данас има много предвидљивији политички приступ.

- На то не треба обраћати пажњу, као што ни званична Србија ни Срби западно од Дрине не треба да обраћају пажњу на резолуције Европског парламента које нису вриједне папира на којима су написане - оцијенио је Трифковић за Срну.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик борави данас у Казању у који је допутовао након дводневне посјете Бјелорусији.

Додик је јуче завршио посјету Бјелорусији гдје се састао са државним руководством.

Он је раније рекао да ће послије сусрета са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, имати састанке са предсједником Татарстана, али и са руским предсједником Владимиром Путином.