latinica  ћирилица
20/02/2024 |  09:22 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Ковачевић: БиХ ће остати дејтонска и асиметрична или је неће ни бити (ВИДЕО)

БиХ може да остане оваква каква јесте, дејтонска, састављена од два ентитета и асиметрична федерација. У супротном БиХ дефинитвно неће бити, поручио је српски делегат у Дому народа Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Они који нам поручују да неће да прихватају асимтерична рјешења, желе да мијењају уставну структуру БиХ и уставни поредак и то им је само начин да централизују БиХ. Међутим, то је нешто што је недопуство - нагласио је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић поручује да се често у посљедње вријеме из Сарајева чује да су за њих неприхватљива асиметрична рјешења за БиХ.

- Међутим, морамо да их подсјетимо да су они пристали на асимтерично рјешење које се зове БиХ. То значи да је БиХ по свом уставном уређењу асимтерична федерација, или можемо рећи конфедерација. Дефититвно да је Република Српска по свом Уставу уређена као република, исто као што је и ФБиХ уређена као федерација. То значи да је да је дефинитивно БиХ састављена од једне републике и једне федерација, а то је асиметрично рјешење, које је прихватио Алија Изетбеговић - нагласио је Ковачевић.

Ковачевић истиче да је у посљедње вријеме Бакир Изетбеговић први покренуо причу са тезом да неће прихватити асиметрично ријешење.

- Ми га морамо подсјетити да је то асиметрично рјешење које се зове БиХ прихватио његов отац у Дејтонском споразуму - каже Ковачевић.

Он подсјећа да сада и Денис Бећеровић, Рефик Лендо и Ћамил Дураковић кажу да је свако рјешење које је асимтерично за њих неприхватљиво.

- Дају нам примјере Вијећа народа и Дома народа у парламенту ФБиХ. Међутим морамо да знамо да је Вијеће народа једна институција која је наметнута, и она не постоји у изворном Уставу Републике Српске и нема никакво утемељење у Дејтонском споразуму, за разлику од Дома народа у ФБиХ, које произилази из Вашингтонског споразума и изворног Устава ФБиХ - рекао је Ковачевић.

Ковачевић подсјећа да је Устав БиХ одредио приликом избора делегата у Дом народа парламентарне скупштине БиХ да се Срби бирају у Народној скупштини Републике Српске, јер је ријеч о једнодомном парламенту, док се Бошњаци и Хрвати бирају, како Устав БиХ каже, у Дому народа парламента Федерације.

- То нам јасно каже да је то асиметрично рјешење, и да је Устав БиХ предвидио да је БиХ асиметрична. Једино таква може да постоји. Исти случај је и када чланови Предсједништва уложе вето, односно заштиту виталног ентитетског инетереса. Свједоци смо када су то радили Жељка Цвијановић и Милорад Додик, када су уложили вето, то иде у НСРС, док друга два члана Предсједништва, када уложе вето, то иде у Дом народа парламента ФБиХ. То су ствари које је Устав одредио - закључио је Ковачевић.